Alo!

Paprene kazne za KRŠENJE ZAKONA!

- Piše: I. NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

Temperatur­a polako ali sigurno pada, a vozači su od sutra u obavezi da imaju zimske pneumatike na sva četiri točka ukoliko na putevima ima snega, leda ili poledice. Zimska oprema ne samo da može da vam sačuva glavu na ramenima već će vas poštedeti i plaćanja paprenih kazni.

Naime, na putevima će biti pojačana kontrola policije, a onome koga uhvate bez odgovaraju­ćih pneumatika na vozilu pisaće kaznu, i to od 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica, odnosno od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica.

U slučaju da na putevima nema snega i leda, progledaće vam kroz prste ukoliko vam letnja guma ima šaru od najmanje 2,4 mm, ali vulkanizer­i kažu da se ne treba igrati. Kako navode, letnja guma na niskoj temperatur­i gubi svojstva koja bitno utiču na upravljivo­st, ali i na zaustavni put. Takođe, treba imati na umu da i osiguravaj­uće kuće neće isplatiti eventualnu štetu ukoliko dođe do nesreće, a vi niste imali propisane pneumatike na vozilu.

Naš sagovornik Nuca Nuhanović iz auto-servisa „Meda“, koji ima višedecini­jsko iskustvo kada je reč o vulkanizer­skim, ali i ostalim uslugama održavanja vozila, savetuje da je uvek najbolje imati dva seta guma - letnje i zimske.

- Takođe, imajte na umu da provera luftova na trapu, kao i sama reglaža trapa i redovna kontrola pritiska u gumama čuvaju i produžavaj­u vek pneumatika - savetuje Nuhanović.

On ističe da cena demontaže, odnosno montaže i balansiran­ja pneumatika zavisi od veličine pneu-

matika i kreće se od 300 do 800 i više dinara po točku (pogledaj tabelu).

Nije novina da u Srbiji mnogi, verujući da će uštedeti, kupuju polovne pneumatike, što nikako nije dobra ideja. Naime, iako su u startu jeftinije, polovne gume su neretko stare i više od pet godina, već su vožene po zimskim uslovima, a neretko i letnjim, te su istrošene i nebezbedne. Zato stručnjaci uvek savetuju nove gume.

- Na tržištu imamo lepezu različitih proizvođač­a i različitih cena. Naravno, postoje razlike između visokih, srednjih i nižih klasa guma. Kod viših je brend uračunat u cenu, ali to ne garantuje i da je ta guma najkvalite­tnija. Na tržištu ima i manje poznatih brendova koji nude odličan kvalitet zimskih guma - kaže Nuhanović i dodaje da zimski pneumatik od 13 cola možete pazariti već za 3.500 dinara, odnosno za 10.000 i više od 19 coli.

U obavezi ste da zimske pneumatike imate na vozilu sve do 1. aprila, ali naš sagovornik savetuje da ih ostavite na vozilu i nekoliko nedelja nakon toga.

 ??  ?? Sreda, 31. oktobar 2018.
Sreda, 31. oktobar 2018.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia