Alo!

Solidarnos­t nas čini ljudima

-

O duvek sam se trudio da svojim ličnim primerom pokažem i ukažem na potrebu da se slabiji zaštite i da se svakome u nevolji pomogne. Drugačije ne umem i ne mislim da drugačije treba. Moja generacija je rasla na knjizi „Tri musketara“u kojoj je glavni moto: „Svi za jednog, jedan za sve“.

V erujem da ako se svako prema svojim mogućnosti­ma suprotstav­i nasilju, isto možemo u mnogo navrata sprečiti. Kako smo učili iz „Gorskog vijenca“: „Tiranstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija“.

A

pelujem da ne smemo zaboraviti svete reče: ,,Ljubi bližnjega svog kao sebe samoga“.

A

ti „bližnji“nisu samo naši roditelji, sestre, braća, prijatelji. Bližnji je svaki komšija, sugrađanin, sunarodnik... Pošto svaka žrtva nasilja treba zaštitu, ne smemo biti gluvi i slepi onda kada je neophodno da reagujemo.

A pelujem na sve građane Srbije da kada vide da je neko napadnut, povređen i slično, ne okreću glavu, već da u skladu sa svojim mogućnosti­ma - reaguju. Nije bitno da li ćete uzbuniti okolinu, pozvati miliciju ili na neki drugi način sprečiti napasnika, bitno je da reagujete.

P o uzoru na praksu u bratskoj nam Rusiji, gde mladi rodoljubi u manje sigurnim delovima grada svojim prisustvom uspevaju da preduprede razbojništ­va i napade, Srpska desnica, na čijem sam čelu, spremna je da se stavi na raspolagan­je našim sugrađanim­a i da im pruži neophodnu zaštitu.

Ž

elimo da viteštvo vratimo u srpsku svakodnevi­cu, na svoje ulice, te da zaštitimo slabije. A viteški je otpratiti uplašenu komšinicu na putu od stanice do kuće, viteški je pomoći komšiji, sugrađanin­u u nevolji. Sramota je okretati glavu, jer je otpor nasilju i bezumlju kao ovom koje smo videli u gradskom prevozu, naša je dužnost.

Srpska desnica se u svom programu zalaže za proširenje instituta „nužne odbrane“da lica, koja se zaštite od napadača, ubuduće ne bi odgovarala zbog svoje odbrane.

S olidarnost u odbrani i teškim situacijam­a čini nas ljudima.

 ??  ?? Piše: Miša Vacić, lider Srpske
desnice
Piše: Miša Vacić, lider Srpske desnice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia