Alo!

VLADIKE BIRAJU IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA

-

Vladike se izjašnjava­ju ko je uz Ruse, a ko uz Grke! Vanredno jesenje zasedanje Svetog arhijerejs­kog sabora SPC, koje će započeti

6. novembra, obeležiće diskusija o raskolu koji se nedavno desio pravoslavl­ju, zbog sukoba na relaciji Moskva-carigrad. Kako saznajemo od izvora upućenih u dešavanja u SPC, ta tema biće dominantna, iako je ova sednica Sabora prvobitno bila zakazana iz drugih razloga, tačnije zbog verske nastave i problema s kojim se suočavaju veroučitel­ji. Kako je Sabor zakazan u maju, plan je bio da traje samo dan ili dva, a sada je izvesno da će trajati bar duplo duže. Jedna od tema biće sigurno i Kosovo...

- Patrijarh se iz Afrike vraća

4. novembra i upravo zbog Sabora je za tada tempirao povratak. Tema će sigurno biti sve ovo što se dešava u pravoslavl­ju i SPC će zauzeti jasan stav, moguće i doneti odluku kojoj strani će se prikloniti -Moskvi ili Carigradu... - kaže naš izvor. Verski analitičar Željko Injac uveren je da će Sabor imati stav da je postupak vaseljensk­og patrijarha, koji je dodelio autokefaln­ost Ukrajinsko­j crkvi, nekanonski.

- SPC ima tradiciona­lno dobre odnose s Ruskom crkvom, ali i korektne odnose sa Carigradsk­om patrijarši­jom. Naša crkva je upozoraval­a carigradsk­og patrijarha da ne čini to što je učinio i ona ostaje pri stavu da to nije dobra odluka, ne slažemo se sa njom, ali ne verujem da će otvoreno ući u sukob sa njim, kao što je uradila Ruska crkva. Za to je potrebna politička inicijativ­a, velike političke sile u se umešale u to što se dešava u pravoslavl­ju - kaže analitičar, pa nastavlja:

- Činjenica je da vladike nikada nisu jednoglasn­e, prosto jer su Srbi i sigurno neće biti jednoglasn­i ni po ovom pitanju. Nije tu stvar samo ko je čiji učenik, ruski ili grčki, evo, na primer, Irinej bački bio je grčki đak, ali potpuno, a pre dve godine okrenuo se ka Moskvi. To su stvari ličnog rezona, većina episkopa je smatra da to što je uradio Carigrad nije dobro, čak i ti koji su grčki đaci osuđuju ovo jer jedno je Grčka, a Carigrad, za koji se kaže da je američka ambasada u senci, nešto je sasvim drugo. Za Amfilohija svi misle da je ključni ruski čovek, a on je u državi koja je članica NATO. Ko ume dobro da prati i sluša njegove govore, može videti i da on ima dosta kritika na račun Ruske crkve, dok ostali episkopi nemaju. Evo, i Grigorije, koji važi za američkog čoveka, staće na stranu Rusije i držati tu stranu otkriva naš sagovornik. J. Đ.

 ??  ??
 ??  ?? Većini vladika bliža Rusija:
Patrijarsi Kiril i Irinej Patrijarh Vartolomej
Većini vladika bliža Rusija: Patrijarsi Kiril i Irinej Patrijarh Vartolomej
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia