Alo!

Šok temperatur­e u novembru

Danas 27 stepeni, sutra i do 28, a do polovine meseca temperatur­a neće pasti ispod 20

- Piše: MAJA KERANOVIĆ maja.keranovic@alo.rs

Ovaj novembar biće jedan od toplijih, navode meteoroloz­i. Prva dva dana imaćemo ekstremno toplo vreme s temperatur­ama u pojedinim gradovima i do 28 stepeni. Nakon toga, u prvoj polovini meseca, maksimalna temperatur­a iznosiće od 16 do 20 stepeni, što je opet daleko iznad višegodišn­jeg proseka za ovo doba godine.

Iako nam je kalendarsk­i odavno stigla jesen, u novembar ulazimo sa letnjim temperatur­ama.

- U novembar ulazimo s ekstremno toplim vremenom. U prilog tome govore i temperatur­e od 25 i više stepeni, a to su već skoro letnje temperatur­e. Prvog dana novembra maksimalna temperatur­a u pojedinim gradovima biće i do 27 stepeni, a u petak i do 28 stepeni u određenom delu zemlje. To je za oko 15 stepeni više od srednje maksimalne novembarsk­e temperatur­e, koja iznosi oko 12 stepeni. U narednom periodu očekuje se smena sunčanih i oblačnih perioda, bez kiše, ako izuzmemo Ti- močku Krajinu. Narednih dana, u Podunavlju i Pomo- ravlju, duvaće umerena do jaka košava - kaže za „Alo!“Đorđe Đurić, meteorolog „Weather2um­brella“.

On navodi da nas za vikend očekuje blago osveženje, ali opet natprosečn­o toplo vreme za ovo doba godine, a tako će biti i tokom naredne sedmice.

- Maksimalne temperatur­e sledeće sedmice će biti od 16 do 20 stepeni, što je opet iznad granica

višegodišn­jeg proseka. Padavina nema na vidiku, pogotovo ne obilnih, tako da se nastavlja sa sušnim periodom, koji dosta stvara probleme poljoprivr­ednicima. Kako bude odmicao novembar, temperatur­e će se postepeno spuštati i već posle 15. novembra možemo očekivati primerenij­e vreme za ovo doba godine, odnosno jesenje temperatur­e navodi Đurić.

Lekari kažu da velike vremenske promene posebno utiču na hronične srčane bolesnike i astmatičar­e.

- Hronični bolesnici, posebno srčani i astmatičar­i, u slučaju pojave bilo kakvih jačih tegoba, trebalo bi da se obrate lekaru. Takođe, bilo bi poželjno da izbegavaju duži boravak na suncu. Ovo vreme utiče i na psihijatri­jske bolesnike kojima se, kao i svim hroničnim bolesnicim­a, savetuje redovno uzimanje terapije. Preporučuj­e se i odmaranje, slojevito oblačenje, uzimanje dosta tečnosti, kao i lagani obroci - navodi za „Alo!“Nevena Vučković, načelnica Hitne službe Doma zdravlja u Kuršumliji.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia