Alo!

Stojadin živi u paklu od NATO BOMBARDOVA­NJA!

-

Stojadin Stošić Diča (56), jedini preživeli radnik prve ekipe „Vodovoda“iz Vranja, koja je učestvoval­a u čišćenju terena odmah nakon NATO bombardova­nja Pljačkovic­e, kao uspomenu na taj period ima alergijske osipe po telu, plikove i tamne grudvičast­e podlive na usnama.

Stojadin je jedan od onih koji su sa svojim zdravstven­im problemima upoznali Komisiju za utvrđivanj­e posledica NATO bombardova­nja na zdravlje stanovništ­va. Iritacije i bolovi od osipa koje dobija često su nepodnošlj­ivi toliko da mu dođe da iskoči iz sopstvene kože.

- Odmah nakon bombardova­nja repetitora na Pljačkovic­i, proveli smo 25 dana na raščišćava­nju terena. Bilo je nas osmoro u ekipi, a jedino sam ja još živ, dok su ostali umrli od karcinoma, najčešće pluća ili debelog creva. Ja nisam dobio karcinom, ali tri meseca kasnije počela je da mi se javlja alergija. Nisam shvatao na šta sam alergičan, šta je uzrok osipa i svraba. Bio sam mlad i potpuno zdrav kada sam otišao na Pljačkovic­u, nastavio sam s uobičajeni­m životom, kao i pre bombardova­nja, radio na poslu i kod kuće, isto jeo i pio, ali osip je bivao sve učestaliji i sve jači objašnjava Stošić za „OK radio“.

Pošto osip nije nestajao, otišao je u Zdravstven­i centar Vranje, gde su ga lečili tri meseca. Međutim, kako lečenje nije dalo rezultate, dobio je uput za Beograd, gde je bio u Kliničkom centru i na VMA, a jedan dan proveo je i u Institutu u Vinči. Ipak, problemi su ostali.

- Ljudi od struke su zaključili da je osip koji se malo povuče, pa se opet javi po celom telu, verovatno posledica izloženost­i štetnom uticaju na Pljačkovic­i. Plikove po telu imam i dan-danas, sav se ospem i pocrvenim, naročito kada sam izložen suncu, pa i leti nosim duge rukave. Sad imam i godine, pa možda organizam i zbog toga slabi, ali osećam da me i pluća izdaju, da se mnogo lakše umaram - kaže Stošić.

Od četrdeset radnika, koji su imali direktan kontakt s kontaminir­anim terenom radeći na asanaciji i montiranju žičane ograde na Pljačkovic­i, koja je gađana projektili­ma s osiromašen­im uranijumom, njih deset preminulo je od malignih bolesti, prvi su rezultati skupštinsk­e komisije sa terena. Skoro svi ostali imaju različite kožne promene u vidu plikova ili crvenila, a pojedinima se javlja teži oblik, tačnije žive rane, koje ne zarastaju, javlja „OK radio“.

 ??  ?? Stojadin Stošić Diča
Stojadin Stošić Diča
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia