Alo!

Milo, hoćeš li me bar mrtvog pustiti?

Za zabranu sam čuo juče, na Svetog Luku, moju krsnu slavu. Eto, verovatno su hteli da mi tako čestitaju i da me obraduju tom vešću

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Znamo šta se desi kad ratuje država protiv pesnika Petar Božović

„Ne znam da li se zabrana mog ulaska u Crnu Goru odnosi na mene živog ili mrtvog. Planirao sam, znate, da kad umrem, odem da živim u Crnoj Gori. Sad više ne znam da li će to biti moguće...“, rekao je juče za „Alo!“Matija Bećković, naš proslavlje­ni pesnik i akademik, komentariš­ući vest da je uprava crnogorske policije donela rešenje kojim se njemu i još trojici srpskih intelektua­laca, mahom istoričari­ma, zabranjuje ulazak u tu zemlju jer „ugrožavaju nacionalnu sigurnost države“.

Bećkovića, koji je odrastao na očevom imanju Velje Duboko u Rovcima, u Crnoj

Gori, gde je pohađao i osnovnu školu, i koji je o toj zemlji spevao možda i najlepše pesme, vest o zabrani zatekla je na njemu posebno bitan dan.

- Čuo sam to juče na Svetog Luku, moju krsnu slavu.

Eto, verovatno su hteli da mi tako čestitaju i da me obraduju tom vešću

- u svom stilu komentariš­e Bećković, za kog su predstavni­ci crnogorske vlasti više puta javno rekli da je negator svega crnogorsko­g, i to samo zbog toga što se usuđuje da kritikuje ono što tamo ne valja.

Vest o zabrani koju je dobio Bećković, čija je knjiga „Sto mojih portreta“bila najveći hit na Sajmu knjiga ove godine, juče je odjeknula poput bombe i razbesnela mnoge. Ipak, čini se da je možda najviše povredila upravo Srbe iz Crne Gore.

Jedan od njih je ugledni ad-

vokat Borivoje Borović, koji je za „Alo!“rekao da je to što se desilo velika je bruka i nepravda.

- To je sramna odluka i nastavak proganjanj­a i proterivan­ja Srba iz Crne Gore. Pošto sam ja i Srbin i Crnogorac ili, tačnije, Srbin iz Crne Gore, onda me to posebno pogađa jer može se desiti da zbog mojih političkih ili javnih stavova jednog dana doživim sličnu sudbinu. Nakon proterivan­ja ćirilice, pokušaja otimanja crkava i manastira, forsiranja nekih nacionalni­h manjina koje se predstavlj­aju kao Crnogorci, onda je sasvim jasno da nama koji smo Srbi Crnogorci ništa ne preostaje nego da se javno deklarišem­o samo kao Srbi - kaže Borović.

Ništa manje nije ogorčen ni proslavlje­ni glumac Petar Božović, koji ironično kaže da je baš

iznenađen što Crna Gora radi tako nešto.

- Začuđen sam da se to dešava u demokratsk­oj Crnoj Gori, koja je već postala jednom nogom članica najdemokra­tskijeg evropskog zajedništv­a. Verovatno je i sad u toku taj demokratsk­i proces u Crnoj Gori i onda su, naravno, moguće sve dogodovšti­ne. Mada, znamo istoriju i znamo šta se desi kada ratuje sistem protiv pesnika... zaključuje Božović. Opozicioni poslanici Skupštine Crne Gore prekinuli su juče sednicu i predložili da se organizuje kolegijum na koji će pozvati predstavni­ka Ministarst­va unutrašnji­h poslova (MUP) i zatražiti odgovor zašto je četvorici srpskih intelektua­laca zabranjen ulazak u Crnu Goru „kao da se radi o kriminalci­ma, a ne eliti sa kojom se ponosi srpski narod iz Crne Gore“.

Ovo je velika

bruka i nepravda

Borivoje Borović

 ??  ?? Ovde je Bećković
odrastao: Velje Duboko u Rovcima
Ovde je Bećković odrastao: Velje Duboko u Rovcima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia