Alo!

Izbori za nacionalne savete nacionalni­h manjina

-

Nešto više od pola miliona građana Srbije, pripadnika 22 manjinske zajednice, u nedelju će moći da bira svoje predstavni­ke za nacionalne savete, a medu njima prvi put i pripadnici poljske i ruske zajednice, koji do sada nisu imali svoje savete.

Ivana Antić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarst­vu državne uprave, rekla je za Tanjug da će 18 nacionalni­h manjina članove saveta birati na neposredni­m izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska, putem elektorski­h skupština.

Članovi saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisan­ja i obrazovanj­a i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalni­h manjina.

Najviše lista - sedam, odnosno šest, podneli su Rusini i Albanci. Romi su podneli pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po

dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20, a glasaće se na 926 mesta širom Srbije.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, ocenio je da bi predstojeć­i izbori trebalo bi da budu praznik demokratij­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia