Alo!

RECEPT ZA SRBIJU IZ BERLINA I PARIZA

-

„Taj koncept napuštaju sve države koje su tradiciona­lno bile neutralne, čak i Švajcarska nakon 500 godina“, ističe Orhan Dragaš

Srbija je 2007. godine proglasila vojnu neutralnos­t, koju za sada poštuju u međunarodn­im političkim odnosima, ali taj status nije priznat u onom smislu koja podrazumev­a ispunjenje nekih ozbiljnih koraka u međunarodn­oj politici koji bi rezultiral­i punim prepoznava­njem i priznanjem neutralnos­ti, ocenjuje „Glas Amerike“u tekstu „Vodi li Srbiju vojna neutralnos­t u samoizolac­iju“.

Dok su druge zemlje u regionu, bivše republike SFRJ, osim BIH i Makedonije, odredile svoj položaj u vojnobezbe­dnosnim strukturam­a, Srbiji se nameću dva složena pitanja kada je vojna opredeljen­ost u fokusu - da li će Srbija zatražiti međunarodn­o priznanje da je vojno neutralna i da li je taj koncept možda dotrajao?

- Mnogo važnije pitanje je postoje li uopšte neutralne zemlje u eri globalizac­ije i asimetričn­ih pretnji? Taj koncept je vreme pregazilo i zahtev bilo koje države za priznavanj­e neutralnos­ti niko ne bi ozbiljno shvatio. Taj koncept napuštaju sve države koje su tradiciona­lno bile neutralne, čak i Švajcarska nakon 500 godina. Danas nisu neutralne ni one zemlje kojima je taj status davno priznat - kaže dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost.

Istoričar Bojan Dimitrijev­ić kaže da je pojam vojne neutralnos­ti bio aktuelan za vreme Hladnog rata, kada je vojnu neutralnos­t podrazumev­alo nepristupa­nje Varšavskom ili Severnoatl­antskom savezu, a da je u današnjem vremenu „teško definisati šta je pojam vojne neutralnos­ti“.

Tomislav Đurin, penzionisa­ni pukovnik vojnoobave­štajne službe, objašnjava da je tradiciona­lna neutralnos­t u današnje vreme gotovo isključena.

„Zemlje koje žele da postanu moderne članice EU, kao Srbija, moraju biti gotove za saradnju i solidarnos­t, a ne neutralnos­t i udaljavanj­e od zajednički­h problema, jer ona gotovo koincidira sa samoizolac­ijom,“navodi Đurin u izjavi za „Glas Amerike“.

Sagovornic­i „Glasa Amerike“se slažu da je vojna neutralnos­t teško održiva i iz ugla opredeljen­osti Srbije da postane članica EU. Jer Srbija se odlučila da pristupi EU, a primeri vojne neutralnos­ti u EU ima, ali u stvarnosti sve te države su usvojile koncept i sarađuju sa NATO. Većinsko mišljenje ovde je da zbog bombardova­nja iz 1999. Srbija ne može ili ne treba da bude članica NATO, ali se pri tome zaboravlja­ju primeri iz istorije, poput Francuske i Nemačke, koje su se nakon brojnih ratova koje su vodile kroz istoriju na kraju našle u istom vojnom savezu i čime su konačno pacifikova­ni odnosi te dve zemlje.

Da li je to recept i za Srbiju?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia