Alo!

Sova čeka goste u EREKCIJI

U Kikindi imaju strašnu sovu, pravi je đavo, i na kiši i na vetru uvek stoji pravo

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Ove jeseni je Kikinda dobila autentičan simbol visok 2,8 metara, koji je postavljen na kružnom toku kod Šumice, na samom ulazu u grad. Doduše, neki kažu da gigantska skulptura više podseća na muški polni organ nego na sovu, pa Kikinđani vele da ne znaju da li bi pre da se smeju ili da plaču.

Pored tamburaša, dobre hrane i ludaje, Kikinda je već godinama poznata po još jednom zaštitnom znaku - sovi. Zbog toga su gradske vlasti ovog vojvođansk­og grada odlučile da pernatoj životinji posvete spomenik. I tako sad putnike koji dolaze u ovaj grad ili kroz njega prolaze dočekuje sova ušara u punoj erekciji.

Skulptura sove ušare, koja prolaznici­ma liči na sve osim na sovu, visoka je 2,8 metara i izgrađena je u terakoti. Ovo umetničko delo rad je akademskog vajara Jovana Blata, koji je za njenu izradu utrošio 500 kilograma gline, a sve u želji da ona one koji dolaze Kikinda ostavi što bolji utisak.

Blat kaže da je za njega vajanje simbola grada bio veliki izazov.

- Sova je visine 2,8 metara i uradio sam je prošle godine, nakon što je Slobodan Kojić, direktor „Terre“, zajedno s predstavni­cima gradske uprave pokrenuo inicijativ­u da se skulptura uradi. Sova je za mene velika inspiracij­a - kaže vajar, koji je poznat po vajanju životinja, posebno ptica.

- Ranije sam vajao mačke, a u poslednje vreme preokupaci­ja su mi sove. Prvu sam izvajao 2008. godine - kaže naš sagovornik.

Blat ističe da mu je velika čast što je dobio priliku da rodnom gradu pokloni veliku skulpturu koja je postavljen­a na javnom mestu.

- Sovu sam radio dve nedelje. Nije bio problem da se izvaja, osim veličine, koja je važna prilikom izrade skulpture. Za njen sadašnji izgled utrošio sam oko 500 kilograma gline. Drago mi je što su mi se ostvarile obe želje koje sam imao kao student - da imam samostalnu izložbu i da poklonim gradu skulpturu koja će stajati na javnom mestu - zadovoljno navodi umetnik.

Kikinda je tako, kao najveće stanište sova ušara na svetu, podigla autentični spomenik ptici, o kojoj su u ovom gradu izveštaval­i svi svetski mediji, a BBC napravio i umetnički film o njoj.

Budući da su mišljenja Kikinđana uvek i o svemu podeljena, stavovi „za i protiv“mimoišli su ideju o postavljan­ju skulpture sove ušare. Većina građana smatra da je simbolu grada mesto na kružnom toku, jer je sova svoj najveći dom pronašla upravo na severu Banata.

- Skulptura je lepa, predstavlj­a simbol Kikinde i mislim da je trebalo da se postavi na ulazu u grad - kaže Sanja Brzak iz Kikinde. Istog je mišljenja i njena sugrađanka Romana Blelić.

- Sviđa mi se sova, lepo je što je postavljen­a na kružnom toku, kao i u svim svetskim metropolam­a - navodi ova Kikinđanka.

Za Branislava Gajina skulptura sove ušare trebalo je da nađe mesto na nekoj drugoj lokaciji.

- Prema mom mišljenju, ružno je što je tu postavljen­a. Kad se dolazi iz pravca Kikinde, ne vidi se ništa - tvrdi Gajin.

Dok je većina Kikinđana oduševljen­a postavljen­om skulpturom sove, ostatak Srbije zbija šale na njen račun.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia