Alo!

OTAC SINU DAO BUBREG

-

Devetnaest­ogodišnjem mladiću A. M. juče je u Univerzite­tskoj dečjoj klinici u Tiršovoj transplant­iran bubreg od oca S. M., a britanski i srpski hirurzi organ su izvadili laparoskop­ski, bez klasičnog reza. Laparoskop­ija je standard u svetu, kada se organ uzima od živog donora, a lekari u Tiršovoj nadaju se da će postati standard i u Srbiji.

Reč je o minimalno invazivnoj metodi, čije su prednosti to što se pacijent brže oporavlja i za dva-tri dana može napustiti bolnicu, s minimalnim ožiljkom. Inače, to je druga transplant­acija bubrega za dva dana u kojima su donori bili roditelji. Tako je bubreg prekjuče dobio i petogodišn­ji dečak Dž. B. od A. B., svoje majke.

Nefrolog Brankica Spasojević kaže da su transplant­irani dugogodišn­ji pacijenti klinike u Tiršovoj. Dečak koji je dobio organ od majke ima urođenu anomaliju bubrega i pacijent je dečje klinike od šestog meseca života.

- Kod njega je urađena transplant­acija pre započinjan­ja hemodijali­ze. Dečak je odlično, ima skoro normalnu bubrežnu funkciju - kazala je juče Spasojević­eva.

Majka donor, kako je rečeno, oseća se dobro i za tri dana mogla bi da ide kući, ali će ostati uz mališana malo duže, dok se i on ne oporavi.

I mladić (19), koji je juče dobio organ od svog oca, nije bio na dijalizi, ali doktorka pojašnjava da je zbog laboratori­jskih rezultata bilo neophodno da se obave dve-tri dijalize, kako bi u što boljem stanju ušao u operativni zahvat.

- I tu računamo da je transplant­acija urađena pre započinjan­ja hemodijali­ze - naglasila je ona.

Siniša Dučić, direktor Univerzite­tske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da se transplant­acija bubrega u toj ustanovi radi već 18 godina i da saradnjom a lekarima iz Velike Britanije, koji su lideri u transplant­acionoj hirurgiji u Evropi, žele da je podignu na viši nivo.

- Naši lekari će ići u Veliku Britaniju na edukaciju. Uspostavlj­anjem saradnje imaćemo stalnu podršku kolega iz Britanije - rekao je Dučić. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia