Alo!

Sedeo je u kući da bi pazio na mene

- Redakcija@alo.rs

Milan T. (25), koji je krajem maja ove godine u Gornjoj Gušterici kod Lipljana na Kosovu i Metohiji pokušao da ubije svoju suprugu Katarinu Mitić (22) zadavši joj nožem 20 uboda po celom telu, osuđen je na tri godine i osam meseci zatvora. Tom prilikom je lakše povredio i jedanaesto­mesečnog sina. Katarina kaže da nije zadovoljna presudom i najavljuje žalbu. Ona smatra da je njen muž dao veliki novac kako bi dobio što manju kaznu.

- Ili je dao novac, ili je proradila neka jaka veza. Presuda od tri godine i osam meseci nije realna. Na prvom ročištu mene niko ništa nije pitao - kaže Katarina i dodaje da je njenom bivšem mužu kao olakšavaju­ća okolnost navedeno to što ranije nije bio kažnjavan i što je na suđenju rekao da se kaje.

- Pravosudni sistem je zakazao, zabrinuta sam za svoju bezbednost. Pitanje je da li će odležati celu kaznu, on za dve i po godine može da izađe, a ja do tada ne mogu da zaboravim ono što mi je uradio - rekla je ona.

Katarina se, kada je Milan prestao sa ubadanjem, pravila da je mrtva i to joj je sačuvalo glavu. Kada je Milan istrčao iz kuće, Katarina je puzeći došla do komšijine prodavnice, a zatim je transporto­vana u bolnicu. Ona je u junu, samo dve nedelje nakon horora koji je doživela, ispričala za „Alo!“kako je počela svađa sa mužem.

Svađa je izbila 24. maja, oko 5 ujutru, kada su se deca probudila. Zvala sam Milana da mi pomogne jer je mlađi sin bio bolestan. Drmala sam ga i dozivala, ali nije reagovao, delovao je kao da je u komi. Prethodnog dana smo se svađali jer sam posumnjala da je drogiran, ali je on tvrdio „da se nije naspavao“. Kada sam ga konačno probudila, počeo je da priča nepovezano, a onda i da me vređa. Htela sam da odvedem decu kod roditelja, koji žive nedaleko od nas, ali mi nije dao. Onda sam izašla u dvorište, govoreći da treba da odem u prodavnicu, ali mi ni to nije dozvolio ispričala je Katarina za „Alo!”.

- Namamio me je u kuću govoreći: „Uđi, nećemo više da se svađamo.“Ušla sam, ali sam plakala od straha. To ga je razbesnelo i počeo je da viče: „Ćuti, zatvori usta! Ćuti, ubiću te!“. Zgrabio je nož iz kuhinje, istrgao mi dete iz ruku, bacio ga na pod i počeo besomučno da me ubada. Rukama sam štitila lice i glavu, ali nije prestajao. Na desnoj ruci mi je presekao vene, a onda nastavio da me kasapi. Pala sam na pod. Prišao je da proveri da li dišem, snažno me je šutnuo da se uveri da li sam zaista mrtva. Sinovi od dve i po godine i 11 meseci su bili u sobi - kazala je ona tada i navela da su problemi u braku počeli čim su počeli da žive zajedno. - U braku smo bili pet i po godina. Živeli smo u Nišu, u iznajmljen­om stanu. Milan nije radio, jer mu je otac sa Kosova slao svoju platu. Sedeo je u kući da bi pazio na mene! Nije me puštao ni u prodavnicu! Pre nego što je išao u kupovinu, na prozore je stavljao čaršave, a čim bi se vratio, pitao je: „Je l’ si pomerala čaršave i gledala komšije?“. Ispaštala su i deca. Dok smo živeli u Nišu i išli u šetnju po Tvrđavi, zabranjiva­o je starijem sinu da prilazi drugoj deci, jer je strahovao da ću se i ja upoznati sa njihovim očevima! Stalno je govorio: „Svi ti gledaju samo u grudi i zadnjicu“. Roditeljim­a sam se požalila tek posle pet godina braka i odmah su tražili da se vratim kući kaže Katarina.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia