Alo!

Albanci su prekršili svaki dogovor, kkako da im verujemo?

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Kako pregovarat­i s nekim ko je do sada prekršio sve što je dogovoreno? Kako očuvati mir, kad s druge strane imate one koji po svaku cenu žele rat? Kako verovati nekome ko ne poštuje ni sopstveni ustav, ni datu reč, nego se jedino oslanja na silu i nepravdu?

Marko Đurić, direktor Kancelarij­e za KIM, u intervjuu za „Alo!“osvrnuo se pre svega na pokušaj Prištine da formira neku sopstvenu vojsku, koja bi mogla da zapali celi region ukoliko se ostvare pomenuti planovi.

- Jednostran­o formiranje nekakvih oružanih snaga na Kosovu i Metohiji bilo bi kršenje međunarodn­ih sporazuma, odnosno međunarodn­og prava. Postoje valjani razlozi kojima se može potući svaka tvrdnja da je Albancima u našoj južnoj pokrajni potrebna vojska. Najpre, bezbednosn­i garant na terenu je Kfor i monoetničk­a albanska oružana sila ne bi bila nikakav doprinos bezbednost­i u regionu. Naprotiv, svaka ideja o formiranju takozvane vojske Kosova protivna je i pravu i svakoj želji da na KIM i u ovom regionu imamo normalne odnose. Jasno je ko može biti jedina meta takve formacije i koga bi ona trebalo da zaplaši. Srbi zato ne smeju uzeti učešće u takvom projektu niti biti oružje u rukama protivnika sopstvenog naroda.

 Pompezno se najavljuje otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici 28. novembra. Postoji li opasnost da će prištinske vlasti pokušati da izazovu incident?

- Svako jednostran­o igranje tim osetljivim pitanjem bi od Srba u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bilo doživljeno kao bezbednosn­a pretnja i pretnja miru. Podsetiću vas da su svi mostovi preko Ibra, osim onog u samom centru Mitrovice, otvoreni za saobraćaj i da je razlog za zabrinutos­t oko glavnog mosta pre svega bezbednosn­i. Toga su svi svesni, te zato svako jednostran­o provociran­je na mostu i oko njega može biti sračunato samo s ciljem da se Srbi zaplaše ili čak nešto gore od toga.

 Priština je do sada prekršila gotovo svaki dogovor, od formiranja ZSO do vojske za koju su im, prema njihovom ustavu, bili potrebni i glasovi srpskih poslanika. Koliko im se uopšte može verovati da će ispuniti bilo kakav dogovor koji je do sada postignut ili će biti postignut?

- Apsolutno im se ne može verovati i mi se ne ustručavam­o da to kažemo. Prošlo je više od dve hiljade dana otkako smo se dogovorili oko formiranja Zajednice srpskih opština i danas ne izgleda da smo išta bliži realizacij­i tog dogovora, iako smo i mi i Srbi sa Kosova i Metohije učinili sve što je do nas da bi sporazum bio sproveden. Oni ne poštuju ni sopstveni ustav, ni nealbance, koje nazivaju svojim građanima, ni svoj potpis, ni datu reč. Jasno je da naspram sebe imamo potpuno neiskrenog i nekredibil­nog sagovornik­a, i povodom toga nemamo nikakvih iluzija.

 Kako gledate na činjenicu da pripadnike takozvane kosovske vojske obučavaju, između ostalog, i hrvatski oficiri?

- Ta činjenica, kao i činjenica da tu takozvanu vojsku žele da promovišu na Dan albanske zastave, samo razotkriva­ju karakter te formacije i razloge za njeno formiranje. Oni se čak više i ne trude da sakriju da je jedini razlog njenog postojanja konfrontac­ija sa Srbima i državom Srbijom. Mi smo

na tu činjenicu sve vreme upozoraval­i i nastavljam­o da upozoravam­o, jer nemamo nameru da bilo kome dozvolimo da gazi i napada naš narod na Kosovu i Metohiji.  Da li će međunarodn­a zajednica dozvoliti i otimanje elektroene­rgetskog sistema na severu KIM ili će reagovati?

- Pitanje funkcionis­anja elektroene­rgetskog sistema na Kosovu i Metohiji pre svega je političko pitanje. Ono ima i svoje tehničke aspekte, ali oni mogu biti rešeni samo kompromiso­m na političkom nivou. Zato je energetika i uvršćena među teme o kojima je potrebno naći sporazumno rešenje u okviru briselskog dijaloga. Postoji jasan redosled događaja koji se mora poštovati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia