Alo!

Štede za slavu da se ne obrukaju pred gostima!

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Dozvoljeni minus, čekovi, krediti, pozajmice - domaćinstv­a u Srbiji dovijaju se na razne načine kako bi pred goste iznela svečanu slavsku trpezu. Krsna slava za dvadesetak osoba košta između 40.000 i 60.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je trpeza mrsna ili posna. To je najskromni­ja varijanta, koja podrazumev­a da domaćice zasuču rukave i do nekoliko dana pre slave.

Slavska sveća, kolač i žito nezaobilaz­ni su deo svake krsne slave. Za ove tri stavke treba izdvojiti od 800 do 1.500 dinara. Za osveštenje vodice svešteniku se najčešće daje po principu koliko ko može, ili hoće, ali u proseku se izdvaja hiljadarka. Za predjela u vidu suhomesnat­ih ovala, sira, kiflica ili pogačica potrebno je izdvojiti od 3.000 do 4.000 dinara. Da bi napravila tortu, domaćica mora da kupi sastojke u iznosu od 1.000 do 1.500 dinara. Kupovne torte staju između 2.000 i 6.000 dinara, u zavisnosti od težine i vrste. Kupovni sitni kolači po kilogramu koštaju između 900 i 1.300 dinara.

- Nemoguće je slavu pripremiti kompletno u sopstvenoj režiji. Pogotovo ako nemate nikog ko bi vam u tome pomogao. Uglavnom makar jednu do dve stavke kupim gotove. S obzirom na to da slavimo Svetog Nikolu, najčešće odlučujem da kupim već pripremlje­nu ribu ili riblju čorbu. Možda ne uštedim u novcu, ali svakako mi ostaje više vremena da se posvetim pripremanj­u ostalog priča Ljiljana Petković iz Beograda.

Posna trpeza uglavnom je nešto skuplja od one mrsne, prvenstven­o zbog cene ribe koja se kreće od 400 do 1.500 dinara. Kilogram svežeg šarana kreće se između 400 i 600 dinara, a pečenog duplo, pa i više. Pastrmka i som u proseku su skuplji za dvestotina­k dinara, dok za kilogram

„Odvajamo novac sa strane cele godine jer želimo da proslavimo kako dolikuje“, iskrena je

Vera Ivković iz Novog

Sada

svežeg smuđa treba izdvojiti i do 1.000 dinara. Oni s dubljim džepom odlučuju se za plodove mora i lososa, čija cena po kilogramu ide od 1.800 do 3.500 dinara, koliko treba izdvojiti za dimljeni losos. Za porciju gotove riblje čorbe potrebno je izdvojiti između 350 i 500 dinara, u zavisnosti da li je riba otkošćena ili ne.

Što se tiče pečenja, kilogram sveže prasetine košta između 500 i 600 dinara. Jagnjetina je skuplja i ona staje od 700 do 1.000 dinara. Ko želi pečeno jagnje, kilogram će platiti 1.500 dinara, dok pečena prasetina košta oko 1.000 dinara. Ako se uzme da četiri osobe pojedu kilogram, onda je jasno da samo za pečenje treba izdvojiti od 2.500 do 5.000 dinara, i to za meso koje pripremate kod kuće, dok za pečeno treba platiti i do 7.500 dinara. Piće košta između 7.000 i 15.000 dinara. To je raspon cene za skromniju varijantu, koja podrazumev­a nekoliko vrsta sokova, kiselu vodu, vina, piva i rakije.

- Za slavu štedimo cele godine. Odvajamo novac sa strane. Nikako ne možemo sve odjednom da platimo jer imamo oko 30 gostiju. No, ipak je to jednom godišnje i zato želimo da proslavimo kako dolikuje. Trpeza mora biti bogata - pripremamo sve od predjela, preko supe, pečenja, sarmi, kolača torti, pita i ostalih đakonija. To je tradicija koju poštujemo svake godine - iskrena je Vera Ivković iz Novog Sada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia