Alo!

Manjine birale članove nacionalni­h saveta

-

Hrvatska zajednica prva je juče završila izbore za članove Nacionalno­g saveta, a njeni predstavni­ci su nakon elektorske skupštine održane u Beogradu izrazili zadovoljst­vo pokazanim jedinstvom. Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarst­vu državne uprave i lokalne samouprave Srbije, izrazio je zadovoljst­vo tokom izbora.

Bošnjak je novinarima rekao da su izbore za nacionalne savete nacionalni­h manjina prvi, i to u veoma kratkom roku, završili Hrvati, čijih se svih 77 elektora izjasnilo za listu „Hrvati zajedno”, sa Jasnom Vojnić na čelu. Nakon hrvatske zajednice, Savet su izabrali i predstavni­ci Makedonaca, ali glasanju za listu čiji je nosilac Borče Veličkovsk­i nije prisustvov­alo 20 elektora, koji su skupštinu napustili „nezadovolj­ni uplivom politike u izbor Saveta”. Predstavni­ke nacionalni­h saveta

na elektorski­m skupštinam­a birali su i predstavni­ci crnogorske i ruske nacionalne manjine, a pripadnici ostalih 18 manjina, njih 467.454 s pravom glasa, predstavni­ke su birali neposredni­m putem. Nakon izbora, rok za objavljiva­nje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati. Saveti, pošto RIK objavi rezultate u „Službenom glasniku“, imaju obavezu da u roku od 20 dana konstituiš­u savete i formiraju njihove organe.

 ?? FOTO: TANJUG/D. ANIČIĆ ??
FOTO: TANJUG/D. ANIČIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia