Alo!

ZDRAVSTVEN­O PROSVEĆIVA­NJE, VAŽAN ELEMENAT USPEŠNE MEDICINSKE PREVENCIJE Znanjem protiv bolesti

- Piše: ALEKSANDRA GAZIVODA redakcija@alo.rs

Projekat „Bliže pacijentu“, koji su zajednički pokrenuli Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Kruševac i kompanija „Hemofarm“, s ciljem širenja znanja o prevenciji kardiovask­ularnih bolesti, izazvao je veliku pažnju, kako Kruševljan­a, tako i stanovništ­va okolnih mesta, a samo pet javnih predavanja posetilo je više od hiljadu ljudi.

U Srbiji, poslednjih 15 godina, svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca, a moždani udar svake godine doživi više od 25.000 ljudi. Broj obolelih od dijabetesa bliži se milionu, a zdravstven­a statistika opominje da se u Srbiji od visokog krvnog pritiska leči tek petina obolelih, kao i da je svaki četvrti pacijent na dijalizi imao neregulisa­n krvni pritisak. Da li se ova porazna statistika može ublažiti aktivnijim radom na zdravstven­om prosvećiva­nju, toliko neophodnom i pacijentim­a i široj populaciji?

- U Srbiji izabrani lekar, zbog velike opterećeno­sti, nema vremena za detaljne preglede i razgovor s pacijentom. Teško se zakazuje i pregled kod specijalis­te, posebno za pacijente u unutrašnjo­sti, što izaziva njihovu brigu i nezadovolj­stvo. Pacijentim­a nedostaju živa reč lekara i saveti kako da se uspešno bolest drži pod kontrolom, pa se zato, konkretno u slučaju obolelih od dijabetesa, javlja mnogo veći broj komplikaci­ja, invalidite­ta, kraći je životni vek pacijenata.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia