Alo!

Bauk zvani brak

-

Piše: Dragana Tomić

Za deset godina zajedničko­g života i sedam godina švrćkanja s istim tipom prošla sam mnogo toga i naučila dosta važnih stvari - o sebi, o mužu, o važnosti porodice.

Kada smo odlučili da započnemo zajednički život, to nikako nije značilo da smo bili spremni za sve što nas čeka. Jer, u stvari, i nismo znali šta nas čeka. Sigurna sam da je tako kod većine ljudi.

Lako je voleti se tokom dobrih i opuštenih perioda. S godinama se gomilaju obaveze i vatra se gasi mnogo puta. Čak i najsjajnij­e veze vremenom gube sjaj. Bajke su odlične za filmove, ali pravi život je mnogo konfuzniji i haotičniji. Mnogo je teže boriti se za ljubav kada doživite neki problem.

Ima dana kad je lakše odustati.

Fizička blizina ne znači i emotivnu blizinu. Sasvim sam sigurna da veći deo vremena gledate u telefon nego jedno drugom u oči. To radim i ja. Prenem se ponekad i zapitam da li je moguće da mene zaista više zanima šta se dešava na Fejsbuku nego u duši čoveka s kojim provodim vreme?

Meni je moja baba, kad sam se udavala, rekla da je najbitnije da se slažemo oko običnih, svakodnevn­ih stvari, a da one velike i nisu tako važne. Istina je, veliki momenti sreće su odlični - kupovina stana, auta, rođenje deteta, napredovan­je na poslu. Međutim, većina dana su sasvim obični i život se dešava u tim malim trenucima. Svaki deo puta je važan koliko i samo odredište.

Tumarajući po braku, shvatila sam da je najbitniji začin dobrog braka komunikaci­ja. Nijedan odnos ne postoji bez komunikaci­je. Kada postoji mnogo zadržanih misli i osećanja, život veze se guši. Pravu intimnost određuje stepen do kojeg osećamo da možemo bezbedno komunicira­ti. Kad kažem bezbedno, mislim na one momente kad poverimo partneru neku svoju slabost bez straha da će za dan-dva ili pet to zloupotreb­iti. Često se plašimo iskrenosti, jer ona ponekad kod partnera može izazvati razočaranj­e. Iskrenost nije bauk, ona uvek radi.

Seks je takođe važna stavka, vrlo važna. Seks kreira intimnost i uzbuđenje.

Zajedničko vreme bez dece. Preporučuj­em da praktikuje­te ovo bez griže savesti.

Svako treba da ima svoja lična zadovoljst­va i vreme za sebe. Rad na sebi ili kako to psiholozi kažu samorazvij­anje utiče i na posvećenos­t i na zadovoljst­vo u vezi. Moja je logika tu jednostavn­a - ako si ti dobro sam sa sobom, bićeš dobro i sa mnom.

Juče pročitah jedan dobar tvit: „Devojke se dele na domaćice i one koje su romantične. Domaćice kada vide prašinu na stolu, one je odmah obrišu, a romantične nacrtaju srce“. Ja crtam srce. I u skladu s tim srcem ja kažem:

Ništa ne može ojačati brak ako nema ljubavi. Ljubav uklanja sumnju. Gura nas kroz strah. Budi u nama dublju svrhu!

 ??  ?? ŠAŠAVA
KEVA
ŠAŠAVA KEVA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia