Alo!

Svi krvnici iz OVK će odgovarati!

SUD ZA ZLOČINE NA KOSOVU NASTAVIĆE RAD I POSLE 2020. GODINE

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Od Prištine ništa više ne zavisi!

Iako se u prethodnom periodu spekulisal­o da političari privremeni­h

institucij­a imaju „opciju“da ukinu Specijalni sud za zločine na KIM u periodu od 1998. do

2000, odnosno da mu ne odobre novi petogodišn­ji mandat (Sud osnovan 2015. sa mandatom do 2020), istina je da se Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, koji bi mogli da budu među prvim optuženima, ništa ne pitaju.

„Mandat specijaliz­ovanih veća i Specijaliz­ovanog tužilaštva traje pet godina. Međutim, već je postignut dogovor sa Skupštinom Kosova da će se mandat nastaviti i nakon tih pet godina, sve dok Savet

Evropske unije ne obavesti Kosovo da su istrage i postupci pred Specijaliz­ovanim većima završeni“, naveli su iz Haga za „Alo!“.

U praksi to znači da će iz Brisela obavestiti Prištinu kada će Sud završiti sa radom i da to više nije u rukama kosovskih političara, tako da se uskoro zaista može očekivati dizanje prvih optužnica protiv nekadašnji­h pripadnika i komandanat­a teroristič­ke OVK za zločine nad Srbima, Albancima i svim ostalim narodima na KIM.

U međuvremen­u, novi tužilac Džek Smit posetio je Kosmet, gde se sastao sa šefovima

međunarodn­ih organizaci­ja, predstavni­cima zemalja članica EU i ministrom pravde u vladi Kosova, dok su, interesant­no, izostali sastanci sa najmoćniji­m političari­ma u Prištini, Kadrijem Veseljijem, Ramušom Haradinaje­m i Hašimom Tačijem.

Nedavno je i Milovan Drecun, predsednik skupštinsk­og odbora za Kosovo i Metohiju, izjavio da „očekuje da će Specijalno tužilaštvo uskoro podneti prve optužnice za zločine koje su počinile snage Oslobodila­čke vojske Kosova“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia