Alo!

DRŽAVA ODREŠILA kesu

U 2019. DEBLJI NOVČANIK ZA SVE ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto. Najveće povećanje očekuje medicinske sestre, 12 odsto, a razlog za radost imaju i prosvetari i policajci, kojima će mesečni prihodi biti uvećani za devet odsto.

Naime, prema uputstvu za pripremu budžeta za narednu godinu, koje je objavilo Ministarst­vo finansija, prvih dana naredne godine svi zaposleni u javnom sektoru dobiće uvećane zarade.

Prvi na spisku su zaposleni u zdravstvu, koje očekuje i najviše. Medicinske i stomatološ­ke sestre dobijaće zaradu uvećanu za 12 odsto, odnosno, primanja će im biti 40.035 dinara, dok lekare očekuje nešto manje povećanje - 10 odsto.

Službenici Ministarst­va unutrašnji­h poslova, Bezbednosn­o-informativ­ne agencije i Ministarst­va odbrane mogu očekivati uvećanje plate od devet odsto, koliko je planirano i za zaposlene u osnovim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanj­a, ali i za radnike u socijalnoj zaštiti.

Uvećanje od 8,5 odsto mogu očekivati zaposleni u Poreskoj upravi i

Upravi carina, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcija­ma Ministarst­va finansija, imati uvećanje od sedam odsto.

Takođe, kako je predvideo budžet, u

2019. osnovi- ca za obračun i isplatu plata

sudija isplaćivać­e se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudni­m organima. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, u razgovoru

za „Alo!“kaže da je povećanje plata u javnom sektoru dobro promišljen­a odluka države.

- Sasvim sam siguran da je lekcija iz 2014, kada je postojala opasnost od bankrota, savladana i da država sebi ne bi dozvolila da povećava plate mimo budžetskih mogućnosti kako bi se dodvorila građanima. Verujem da se nalazimo na dobrom kursu stopa rasta i da je povećanje realno, u skladu sa stanjem u državnoj kasi objašnjava Savić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia