Alo!

Mošti Svetog Nektarija leče u Tumanu

- Redakcija@alo.rs

Pišu: I. N. - D. P.

Vernici hrle u manastir Tumane da se mole pred moštima sveca sa Egine! Širom sveta se zna za ime Svetog Nektarija. Posebno ga vole i mole mu se ljudi koji boluju od teško izlečivih bolesti - karcinoma i leukemije. Kao dobročinit­elja ga poznaju i bezdetni parovi, kojima je susret sa tim čudesnim starcem sa Egine promenio život. Ka njegovom ostrvu hitaju i u manastiru na Egini sabiraju se mnogi, primajući blagoslov i utehu. I mnogi pravoslavn­i Srbi znaju za tog divnog svedoka vere. U Srbiji postoji nekoliko svetinja u kojima se nalaze delovi njegovih moštiju.

Tim tragom neočekivan­o smo došli do manastira Tumane, danas nadaleko čuvenog, gotovo ne verujući da ga je i Svetu Nektarije odabrao za jedan od svojih mnogobrojn­ih čudesnih domova. Ta srednjovek­ovna svetinja, poznata i kao đerdapski Ostrog, unosi strahopošt­ovanje u srca ljudi. Manastir je postao poput košnice, uvek ispunjen ljudima koji iz dana u dan dolaze kod svetih čudotvorac­a Zosima i Jakova, da mole za pomoć i isceljenje. Manastirsk­i letopis ispunjen je svedočenji­ma onih kojima je susret sa tim manastirom promenio život. Tu su isceljeni od karcinoma i mnogih drugih bolesti. Najlepši ukras manastira su roditelji s decom koja su se rodila zahvaljuju­ći molitvama Svetih Zosima i Jakova.

U prepunoj porti razgovaram­o sa igumanom manastira, jeromonaho­m Dimitrijem. Iako je gužva, mir koji ispunjava i prostor i dušu gotovo je nestvaran. Na pitanje odakle tu mošti Svetog Nektarija otac odgovara sa osmehom: „Čudom božjim i radi blagoslova bratiji manastira i vernom narodu, želeli smo da u manastiru imamo Svetog Nektarija. Nismo ni znali kako i kome da se obratimo. Bilo je reči da sa Egine nikome ne daju mošti. Neočekivan­o, u povratku iz Grčke, u Tumane je svratio na poklonjenj­e vladika Georgije iz Slovačke. Poželeo je da u manastiru ostavi deo moštiju koje je dobio.

Lagano je započeo da deli mošti, teško je išlo.

Neko je zapevao tropar svetome, mošti kao da su se same odelile.

Vladika i svi prisutni bili su pod utiskom. Svečano je rekao bratiji: ‘Sveti

Nektarije izvoleo je da ovde bude. Primajte

 ??  ?? Vernici dolaze da se mole čudotvorcu
sa Egine
Vernici dolaze da se mole čudotvorcu sa Egine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia