Alo!

STOGODIŠNJ­ICA VELIKOG RATA ILI BLATA

-

I storija apsolutno utiče na geopolitik­u danas, zato se neki grčevito trude da je preoblikuj­u ističući zastave nepostojeć­ih država među obeležja pobednika Velikog rata, stvarajući temelje mutant nacijama, skrajnuvši obeležja onih čija konjica nije mogla da ih isprati. Istorija jednog naroda je isto što i detinjstvo za čoveka, pa je alarmantna naša amnezija na period uzrastanja i indolencij­a na lažno svedočenje naših navodnih saveznika.

U kakve smo ljude izrasli ne pamteći detinjstvo? Nije dovoljno napraviti svečanu akademiju zatvorenog tipa, film u poslednjem činu slavnog jubileja ili plakat sa objašnjenj­em natalijine ramonde. Gde je svečani istorijski čas u svim školama istovremen­o? Stidimo li se najvećeg trijumfa srpske vojske? Imamo još samo mesec dana da pokrijemo propust i našoj deci pokažemo i prikažemo značaj vaskrsa nakon golgote, pobede pravde i istine, trijumfa Davida nad Golijatom.

P oslednji je trenutak da im objasnimo da je Mišić vredniji od Poćoreka, da Princip nije terorista i da je Jugoslavij­a oprost Hrvatima i pored masovnih zločina u Mačvi. Zaboravimo li, sve će nam se ponoviti! Narod koji ne poznaje svoju prošlost, nema budućnost. Umesto proslave stogodišnj­ice pobede i slave Velikog rata, na korak smo do velikog blata. Pamtimo li ili pretke blatimo, pokazaće bliska budućnost.

 ??  ?? Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra
Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia