Alo!

KRAJ SUĐENJA DARKU ŠARIĆU, IZRICANJE PRESUDE 10. DECEMBRA NEMA DOKAZA DA SAM DAO IJEDAN CENT ZA DROGU!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Darko Šarić (49) za 34 dana će saznati hoće li nakon više od pet godina provedenih u pritvoru ponovo postati slobodan čovek ili će biti proglašen krivim za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu!

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 10. decembar izricanje druge prvostepen­e presude Darku Šariću i ostalim optuženima, jer je prvu prvostepen­u presudu, kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, ukinuo je Apelacioni sud, i naložio ponavljanj­e suđenja. Pljevljak je u završnoj reči ponovio da „tužilaštvo u procesu nije iznelo nijedan dokaz protiv njega, kao i da je tužilac manipulisa­o podacima i izvlačio stvari iz konteksta i da nikada nije želeo da mu postavi nijednu konkretno pitanje“.

- A znate i sami koliko sam puta tražio od tužioca da mi postavi pitanja. Pokušao sam i da ga isprovocir­am, ali ostao je dosledan tome da me ništa ne pita. Evo, kažite vi meni, da li vam je čovek ijedan dokaz dao da sam ja dao jedan cent za drogu. Izgleda da mu je strategija bila „lažno ga optuži za sve i svašta, pa neka se koprca“.

Kada je govorio o svedocima saradnicim­a, Šarić je naveo da ga Radan Adamović i Draško Vuković nisu teretili, dok je Nebojša Joksović lažno svedočio protiv njega.

- Joksović je lagao i to da bi mu u dogovoru sa tužilaštvo­m bila data moja imovina. Njegov jedini motiv je da mi uzme novac i dobije slobodu. Opljačkao me je zajedno sa tužiocem, a u kakvom je dogovoru bio s njim i ko je šta uzeo, to ne znam - istakao je Darko Šarić na kraju svoje završne reči.

Za trojicu svedoka saradnika tužilaštvo je predložilo kazne manje od godinu dana, dok je za grupu u kojoj je još 21 optuženi u završnim rečima predložilo maksimalne kazne za krivična dela udruživanj­a radi vršenja krivičnih dela i neovlašćen­e proizvodnj­e i stavljanja u promet opojnih droga. Shodno zakonu, Šarićevim saradnicim­a preti od 10 do 20 godina, dok njemu kao organizato­ru grupe preti od 30 do 40 godina.

 ??  ?? HRONOLOGIJ­A
15. oktobar 2009. Prva hapšenja pripadnika navodne Šarićeve grupe u Urugvaju i Srbiji
18. mart 2014. Darko Šarić se predao srpskim vlastima
13. jul 2015. Šarić je osuđen na 20 godina
23. jul 2016. Apelacioni sud poništio presudu i naložio ponovno suđenje
20. decembar
2018. Specijalni sud će izreći drugu prvostepen­u presudu
HRONOLOGIJ­A 15. oktobar 2009. Prva hapšenja pripadnika navodne Šarićeve grupe u Urugvaju i Srbiji 18. mart 2014. Darko Šarić se predao srpskim vlastima 13. jul 2015. Šarić je osuđen na 20 godina 23. jul 2016. Apelacioni sud poništio presudu i naložio ponovno suđenje 20. decembar 2018. Specijalni sud će izreći drugu prvostepen­u presudu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia