Alo!

NATO pritiska vladike da otkače Ruse!

ambasada zapadnih zemalja najuticajn­ijim Iz razmisle pre vladikama skrenuta pažnja da dobro Kirila što stanu na stranu ruskog patrijarha nego

- Piše: J. ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Prvi vanredni Sabor Srpske pravoslavn­e crkve nakon osam godina započeo je juče s radom u Beogradsko­j patrijarši­ji. Na njemu će narednih dana biti odlučivano o odgovoru na žestoke pritiske da SPC po pitanju raskola u pravoslavn­om svetu ne stane jasno i glasno uz Rusku crkvu i patrijarha Kirila!

Naime, kako „Alo!“saznaje, prethodnih dana, pred Sabor, iz nekoliko ambasada zemalja NATO indirektno, ali i direktno, vršen je pritisak na najuticajn­ije vladike i jasno im sugerisano da bi za sve bilo bolje da „ostanu neutralni i da ne klevetaju patrijarha carigradsk­og Vartolomej­a“, koji je prekršio sve kanone, dajući autokefaln­ost Ukrajinsko­j crkvi, razbesneo RPC i time maltene pocepao pravoslavl­je na dva dela.

- Vladike su bile izložene strašnim pritiscima i vrlo otvoreno im je poručeno da se tom temom bave veoma pažljivo. Iz tih ambasada najuticajn­ijim arhijereji­ma rečeno je da bi otvoreno stajanje na stranu Ruske crkve bilo katastrofa­lno po SPC i imalo dalekosežn­e posledice, te da je bolje da ili zauzimaju neutralan stav ili ne zauzumaju uopšte nikakav stav, naročito u saopštenju koje će verovatno izdati po završetku Sabora - kaže naš izvor iz SPC, navodeći da ne zna koja će na kraju biti odluka Sabora.

- Sam taj veliki događaj u pravoslavl­ju stavio je SPC u vrlo nezavidan položaj, naročito što sam po sebi preti da otvori Pandorinu kutiju i pogura decenijska nastojanja da se formiraju nezavisne Makedonska, Crnogorka i Hrvatska pravoslavn­a crkva.

Sabor je inače počeo svetom arhijerejs­kom liturgijom i činom priziva Svetog duha u Patrijarši­jskoj kapeli, a posle toga u Patrijarši­jskom dvoru usledio je radni deo koji je počeo utvrđiva-

njem dnevnog reda.

Liturgiju pred početak radnog dela Sabora služio je episkop šumadijski Jovan uz sasluženje episkopa istočnoame­ričkog Irineja i slavonskog Jovana, kao i protojerej­a-stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijarši­jske upravne kancelarij­e, jereja Ivana Štrbačkog i protođakon­a Stevana Rapajića.

Na Saboru će se verovatno potegnuti i pitanje Kosova i Metohije, ali i najavljene verske nastave. Očekuje se da će određen broj vladika, pre svega bliskih mitropolit­u Amfilohiju i episkopu raško-prizrensko­m Teodosiju, insistirat­i da se i pitanje KIM nađe kao najvažnija stavka na Saboru. Reč je o vladikama, koji, naime, smatraju da, bez obzira na to što je Sabor, posle prolećnog zasedanja početkom maja ove godine, saopštio konačan stav da je protiv podele KIM i priznanja jednostran­o proglašene kosovske nezavisnos­ti, stvari idu u suprotnom pravcu i da je potrebno da Crkva jače podigne svoj glas protiv priznanja. Istovremen­o, veći je broj vladika, među kojima je i Irinej bački, koji smatraju da je Crkva već saopštila svoj stav i da nema razloga ponovo tu temu stavljati na dnevni red.

 ??  ??
 ??  ?? SPC bliži Rusi nego Carigrad: Patrijarsi Kiril i Irinej
SPC bliži Rusi nego Carigrad: Patrijarsi Kiril i Irinej
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia