Alo!

Dete 2010. izbeglo smrt, sada izgorelo!

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Izgorela joj ćerka (8), koju je spasla sigurne smrti pre osam godina, kada joj je požar progutao dvoje dece! Elvira Dimović (32) iz Sente u vatrenoj stihiji 2010. ostala je bez dve ćerke, a pre četiri dana je izgubila i treću, kada je plamen sveće zapalio udžericu u kojoj je živela sa petoro dece!

Požar je izbio 4. novembra, sat vremena posle ponoći, u njenoj kući u ulici Kiš Ferenca

6 u Senti, kada je sveća zahvatila posteljinu i nameštaj. Emina se ugušila od ugljen-monoksida, a nađena je sklupčana pored kreveta, u kojem je spavala sa majkom. Njen brat Adam

(5) zadobio je opekotine drugog stepena, a Denis (9) i Danica (7) prošli su sa lakšim povredama, dok je Sanela (11) ostala nepovređen­a.

Kako saznajemo, lekari se i dalje bore za život malog Adama. On je u teškom zdravstven­om stanju zbog opekotina drugog stepena i trovanja ugljen-monoksidom i nalazi se na intenzivno­j nezi Instituta za zdravstven­u zaštitu dece i omladine Vojvodine, u Novom Sadu. Usled trovanja ugljen-monoksidom, morao je da primi hiperbarič­nu oksigenote­rapiju, inhalaciju stoprocent­nog medicinsko­g kiseonika pod uvećanim pritiskom.

- Adam je i dalje teško, iako je bolje nego kad je primljen na lečenje. Zadobio je opekotine drugog stepena na 45 odsto površine kože, a zbog trovanja ugljen-monoksidom podvrgnut je inhalaciji kiseonikom. Njegovo zdravstven­o stanje ne može da se predvidi. Sve zavisi da li će biti infekcija, predstoji mu dug proces lečenja, koji traje mesecima - kaže za „Alo!“dr Andrea Đuretić, portparol Instituta za zdravstven­u zaštitu dece i omladine Vojvodine, u Novom Sadu.

Ona navodi da se povređeni dečak nalazi u intenzivno­j jedinici i da je celog dana pod nadzorom lekara.

- Mi imamo plastične hirurge sa velikim radnim iskustvom i oni će u dogovoru sa drugim lekarima odrediti dalji tok lečenja malog Adama. Kada mu se stanje malo stabilizuj­e, proceniće se da li će se raditi transplant­acija kože, s obzirom na to da je u pitanju mlad organizam, koji ima brži proces regeneraci­je. Opekotine su još sveže, a zdravstven­o stanje zavisi od kondicije deteta, kao i od uslova u kojima je živeo objašnjava dr Đuretić.

Povređeni dečak je živeo sa majkom i očuhom, tri sestre i bratom u kući u kojoj su bili užasni uslovi. Šest godina života bez struje izazvalo je u deci strah od mraka, sveće su palili zbog pacova, kojih je bilo u kući!

Zašto je u vatrenoj stihiji morao da bude izgubljen još jedan dečji život, uzalud smo pokušavali da saznamo od institucij­a. Majku niko od nadležnih institucij­a nije sankcionis­ao, već joj je odobrio socijalnu pomoć od 74.000 dinara mesečno!

- Iako je u požaru izgubila tri ćerke, a sin joj se nalazi u kritičnom stanju, Elvira Dimović nikada nije krivično odgovarala. Neko od nadležnih institucij­a u Senti očigledno je napravio propust u radu! Da li će institucij­e u Senti reagovati pre nego što se dogodi nova tragedija, ostaje da se vidi - kaže naš sagovornik blizak istrazi, koji je insistirao na anonimnost­i.

Pokušali smo juče da dobijemo komentar nadležnih ustanova, ali niko nije bio dostupan za izjavu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia