Alo!

Palili strnjiku, oterali ždralove!

mora Umesto predivnih nepregledn­ih polja, dočekaće trske i pašnjaka, ove predivne ptice s naših spržena zemlja, a ni selice poreklom da se vrate područja na proleće neće imati gde

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Srbija se poslednjih meseci suočava s brojnim požarima koje podmeću nesavesni građani. Protivzako­nito paleći suvu vegetaciju, oni dovode u opasnost hiljade biljnih i životinjsk­ih vrsta, retka staništa, zaštićena područja, privatnu imovinu, pa i ljudske živote.

Jožef Gergelj, proslavlje­ni ornitolog i fotograf prirode iz Sente, nemo posmatra vatrenu stihiju koja guta poslednje pojaseve trske u Čokanskom ritu. Jožef se ovih dana pripremao za dolazak ždralova, koji na svom epskom putu seobe redovno svraćaju u nepregledn­a po- lja banatskog Potisja. Ali, sada će ih umesto mora trske i slatinskih pašnjaka dočekati negostolju­biva izgorela ravnica u kojoj nema niti zaklona niti hrane.

- Više od trideset godina u ovom ritu pratio sam život retkih i ugroženih ptica gnezdarica poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljk­e i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života i radovao se novim susretima. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu. Ljudska nebriga i bahatost glavna su pretnja po opstanak planete, pa i samog čoveka - kroz zube kaže Gergelj.

Od kraja leta širom Srbije gorele su njive, pašnjaci, livade, tršćaci, šume, pa čak i voćnjaci. Bilo je i ljudskih žrtava, a javnost je burno reagovala na svako novo saznanje o podmetnuti­m požarima.

- Ove jeseni izgorele su ogromne površine u zaštićenim područjima poput Deliblatsk­e peščare, KarašNere, Okanja, Carske bare, Titelskog brega, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine. Milioni života biljaka i životinja nepovratno su izgubljeni - objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije i dodaje - Naše ptice selice neće imati gde da se vrate na proleće, a desetine hiljada ptica koje zimuju u Srbiji ostale su bez zaklona i hrane. Posebno su ugožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske koji su za njih jedinstven dom.

Paljenje žetvenih ostataka i suve vegetacije ozbiljan je prekršaj koji

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia