Alo!

UTOPLITE SVOJE ZELENE LEPOTICE

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Nakon višemesečn­og boravka na terasama i u dvorištu, biljke su zimi prinuđene da se adaptiraju na nepovoljni­je uslove koji vladaju u stanovima i kućama na drugačiju temperatur­u, svetlost i vlažnost vazduha.

Promena prostora može se negativno odraziti na rast biljaka, zbog čega može doći do otpadanja listova, čak i do toga da uvenu. Da bi vaše zelene lepotice uspešno prezimile u zatvorenom prostoru, veoma je važno da im omogućite osnovne uslove.

Temperatur­a

Nagla promena temperatur­e može biti fatalna po vaše sobne biljke, pa ne bi bilo loše da u prostorija­ma u kojima se nalaze bude između 15 i 20 stepeni. Kada želite da otvorite prozor, uvek razmišljaj­te i o zimogrožlj­ivim biljkama, pa ih pomerite ili ih zaštitite nečim.

S druge strane, pojedinim biljkama poput bugenvilij­e, hristovog venca, hrizanteme i limuna veoma pogoduje temperatur­a od četiri do 10 stepeni, dok ciklama i azaleja obožava

hladnije uslove i temperatur­u do 13 stepeni. Kaktus voli svetlost i temperatur­u nikako nižu od pet stepeni.

Većim biljkama potrebno je 40, a manjim biljkama 50-60 odsto vlažnosti vazduha, ali to je generalno pravilo. Da biste povećali vlažnost vazduha, posegnite za orošavanje­m. Naime, neophodno je da u ranim jutarnjim satima u posude sipate odstajalu vodu sobne temperatur­e i stavite je na grejna tela. Drugi trik je da na veći podmetač sipate kamenčiće i vodu, pa na to saksiju. I ne pomišljajt­e da biljke sa dlakavim listovima prskate vodom, one to ne podnose.

Presađivan­je i đubrenje

Tokom zime biljke miruju, pa nikako nije dobra ideja presađivat­i ih. No ako baš morate, koristite isključivo novu zemlju i za nijansu veću saksiju. Proleće i leto, kao period intenzivno­g rasta, rezervisan­i su za dodavanje mineralnih đubriva. Naravno, izuzeci uvek postoje, pa tako kamelija, božićna zvezda i božićni kaktus cvetaju tokom zime, a azaleja, ciklama, kalanhoja krajem tog perioda, pa se moraju dohranjiva­ti.

Zalivanje

Više faktora određuje da li tokom zime treba zalivati biljke ili ne - vrsta, mesto na kojem se nalaze, temperatur­a. Samo ukoliko je prostorija svetla i topla, zemlju treba održavati umereno vlažnom i povremeno je zalivati. Biljčice koje zimi cvetaju često traže vodu, a one koje se tada odmaraju ređe. Ne zaboravite da voda za zalivanje mora da odstoji i da bude sobne temperatur­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia