Alo!

TAČIJEVI KARATISTI BEZ DRŽAVNIH SIMBOLA NA SP Španska šamarčina Šiptarima

Madridu Na šampionatu koji je juče počeo u neće se vijoriti zastave nepriznate države

- Piše: M. JANKOVIĆ sport@alo.rs

Ne ide to baš onako kako su zamislili! Vlada Španije je zabranila karate reprezenta­ciji takozvane države Kosovo da se na SP u Madridu takmiči pod zastavom te veštačke tvorevine.

Španci su odlučili da dozvole takmičarim­a s Kosova da se nadmeću, ali pod grbom Svetske karate federacije i bez mogućnosti da paradiraju mašući zastavom države, koju Španija ne priznaje tokom ceremonije svečanog otvaranja. Prema raspoloživ­im podacima, 13 takmičara je predviđeno da se nadmeće u Madridu, a za ovakvu odluku Španci su dobili podršku i od Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta.

- Jasno nam je kakav je stav vlasti u Španiji - objašnjeno je u MOK.

Inače, ovo nije prvi put da je Španija zabranila sportistim­a iz veštačke tvorevine, koju nazivaju država Kosovo, da paradiraju i provociraj­u, noseći zastave i obeležja države, koje to nije. Recimo, isto se dogodilo prošle godine tokom Mediterans­kih igara u Taragonji. Tada su se Šiptari busali u grudi da su podigli zastavu u sportskom selu, a onda su dobili po ušima i zabranjeno im je da je šetaju na ceremoniji svečanog otvaranja. Zbog toga je njihov karatista Herolind Niševci dobio izričitu naredbu da na ceremoniji otvaranja ne može da nosi barjak sa zastavom države koju Španija na priznaje. A tokom ceremonije zvanični spiker nije nijednom rekao da su sportisti koje je predvodio Niševci iz države, već iz „nacionalno­g kosovskog olimpijsko­g komiteta“.

U svakom slučaju, samo je još jednom potvrđeno: za Španiju, Kosovo je Srbija!

 ??  ?? Fortesa Orana (gore) neće moći da se takmiči pod zastavom kvazidržav­e
Fortesa Orana (gore) neće moći da se takmiči pod zastavom kvazidržav­e
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia