Alo!

JOKIĆ JE ISPALA!

Momak iz Sombora je odjavljiva­o Srbiju i kada je bio junior, a sa tom praksom je nastavio i kao najplaćeni­ji sportista u istoriji države

- Piše: M. JANKOVIĆ sport@alo.rs

Prvi put je neko smogao snage da kaže: Nikoli Jokiću je reprezenta­cija Srbije 13. rupa na svirali!

Ovo je stav Predraga Saše Danilovića, predsednik­a Košarkaško­g saveza Srbije, čoveka koji je obeležio jednu epohu u istoriji naše košarke kao igrač, a koji sada to radi i kao prvi čovek Saveza.

Govoreći na tribini u Podgorici, legendarni Saša je doslovce rekao:

- Mislim da dečko nema želju da igra za reprezenta­ciju. Da ne lažemo jedni druge, ali to bi trebalo on da kaže. Kao predsednik KSS-A, bio bih najsrećnij­i da dođe i igra za reprezenta­ciju, ali s obzirom na neka poslednja neigranja i razloge zbog kojih, navodno, ne može... - razočarano je rekao Danilović podgorički­m studentima.

Danilović je naveo da je imao mnogo razumevanj­a za Jokića.

- Prve godine je trebalo da potpiše veliki ugovor, i to razumem i podržavam ga. Zašto bi rizikovao egzistenci­jalno pitanje?

To mi je razumljivo. Neki drugi razlozi mi nisu razumljivi. Voleo bih i želeo da Nikola bude u timu, ali nisam siguran da on ima volju. Nadam se da grešim - otvoreno je rekao Danilović.

Jokić je za državni tim poslednji put igrao 21. avgusta 2016. godine. Bilo je to u finalu Olimpijski­h igara u Riju. Rival je bio američki tim snova. Na kraju se u Sombor vratio sa srebrnom medaljom okom vrata. Jokiću takvo ponašanje nije strano. I kada je bio klinac, reprezenta­cija ga nije previše interesova­la. To najbolje ilustruje podatak da je samo jednom bio uz svoje vršnjake. Bilo je to 2013. godine na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina. I tada je osvojio srebro, uz prosek od 7,1 poen, pet skokova i 1,5 asistencij­a. I tada nije bio u NBA da bi tu imao neko opravdanje. Bio je igrač Mege, nije čak ni igrao u ABA ligi, već u Košarkaško­j ligi Srbije. Ali kao da je i tada imao savetnike koji su mu objasnili da je klupska košarka važnija za nastavak karijere od reprezenta­tivne.

Kada je prošle godine odlučio da ne igra za Srbiju i možda i ostavi Srbiju bez zlata na EP, pošto su naši reprezenta­tivci poraženi od Slovenije u finalu, kao da je pokušavao da pronađe način da se opravda.

- Dobio sam mnogo negativnih poruka. Pretpostav­ljao sam da nije baš veliki procenat ljudi protiv mene, ali osećao sam se loše. Prethodno sam osvojio srebro na Olimpijski­m igrama, što je do tada najveći uspeh u mojoj karijeri, a sledećeg leta je sve bilo drugačije. Teško mi je sve to palo, dotle da sam rekao sebi: „Ma neću više ni da igram!“Svakakve gluposti su mi padale na pamet, ali onda sam se potpuno isključio iz svega, kako ne bih slušao sve i svašta - pričao je Jokić, novinarima u SAD, naravno, a ne u Beogradu.

Ovog leta, kada je bio na kampu „Košarka bez granica“, niko od predstavni­ka medija mogao da dobije odgovor na pitanje kada ćemo ga ponovo videti u nacionalno­m dresu. Mrmljao je sebi u bradu da o tome neće da priča. Tračak nade se javio kada je selektor Aleksandar Đorđević otišao u Denver pred start NBA sezone i kada je napisao na svom Tviter profilu da je imao dobre razgovore sa Jokićem. Očigledno da je sve sada palo u vodu. I da, Predrag Danilović je u pravu - došlo je vreme da Jokić sam kaže da li želi da igra za Srbiju!

 ??  ??
 ??  ?? Davna prošlost: Jokić u dresu
Srbije
Davna prošlost: Jokić u dresu Srbije
 ??  ?? Rekao ono što mnogi misle: Predrag Saša
Danilović
Rekao ono što mnogi misle: Predrag Saša Danilović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia