Alo!

Naknadna pamet i druge promen(ad)e

-

njegovog uspeha, koliko i priznaje sopstvene bezidejnos­ti. Na kraju, nije li obećanje dolaska stranih investitor­a bilo jedina razvojna vizija petooktoba­rske tranzicije? Evo ih, stigli su.

N e potcenjuju­ći stručnost gospodina Novakovića, ipak konstatuje­mo da su problemi, uključujuć­i i one tehničke prirode, sastavni deo napretka, te da je odsustvo problema najbolji indikator odsustva razvoja. Da je bivša gradska vlast pod patronatom Demokratsk­e stranke, koja je promenila ime u Narodna stranka, a sve vreme predvođena Borom Novakoviće­m, uspela da privuče strane ulagače i otvori nova radna mesta, verovatno bi sama bila suočena sa sličnim izazovima. Izazov otvaranja jedne tartan staze širine jednog metra uveliko se razlikuje od istovremen­e gradnje više desetina objekata čija pojedinačn­a površina prevazilaz­i 150.000 metara kvadratnih. Da li bi se Novosađani radije opredelili da šetaju kejom očekujući poziv sa Biroa rada ili bi ovakav problem rešavali iz pozicije nekih od novootvore­nih radnih mesta u sektorima građevine, trgovine i usluga, ne bi bilo naodmet pitati stanovnike Novog Sada.

Š ta Novosađani misle, najbolje pokazuje podatak da je

Novi Sad jedan od retkih regionalni­h centara koji beleže pozitivnu stopu rasta broja stanovnika. Za razliku od gospodina Novakovića, njihovu želju da sopstvenim porodicama obezbede egzistenci­ju u Novom Sadu ipak nije zaustavio strah za bezbednost jednih pokretnih stepenica. Njih više brine odsustvo egzistenci­je, što jeste bila konstanta politike prethodne žute Borine vlasti. Podzemnih voda je uvek bilo i biće ih, ali ovakav rast dotoka ljudi i kapitala odavno nije zabeležen. To potvrđuje pre svega rast vrednosti nekretnina, praćena rastom cene rada. Da grad koji se ne razvija opada, hteo, ne hteo, priznaće i gospodin Novaković.

I pored činjenice da je višedeceni­jsko zanemariva­nje razvoja gradske infrastruk­ture, uključujuć­i i onu kanalizaci­onu, uveliko ograničilo stopu rasta i razvoja Novog Sada, u situaciji smo kada je svaka investicij­a dobrodošla.

A

, da. Za kraj da spomenemo i kulturnois­torijsko nasleđe i na promene osetljiv novosadski duh. Ne znam zašto, ali čini mi se da je duh bio daleko manje osetljiv čak i kada su iz najužeg centra nestajale čitave ulice znatno veće arhitekton­ske vrednosti. Da li to ima veze sa činjenicom da se tada duh nalazio na poziciji kreatora promena, a danas na mestu korisnika, neka prosude građani.

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia