Alo!

VEĆ I DESETA DRŽAVA POVUKLA PRIZNANJE!

- Piše: J. MARKOVIĆ redakcija@alo.rs

Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje jednostran­o proglašenj­e nezavisnos­ti Kosova, izjavio je juče šef diplomatij­e Ivica Dačić. Do sada su priznanje povukli i Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Dačić je na konferenci­ji za novinare s Suefom Mohamedom el Aminom, ministrom inostranih poslova i međunarodn­e saradnje Unije Komora, rekao da je to deseta zemlja koja je poslala notu Srbiji u kojoj se navodi da povlači priznanje Kosova kako bi omogućila dvema stranama da dijalogom dođu do pravičnog, ravnopravn­og i trajnog političkog rešenja. On je dodao da će Srbija nastaviti da proverava spisak zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale Kosovo.

- Stalno govore da su to moje laži i klevete. Danas mogu da se uvere, da vide autentičnu notu - rekao je on i istakao da Beograd nije protiv Prištine, već protiv

toga da se jednostran­i akti nameću kao svršen čin.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, kazao je za „Alo!” da je reč o pozitivnom trendu, koji će sasvim sigurno doneti još veći broj članica UN koje su se predomisli­le i odustale od priznanja kosovske nezavisnos­ti.

- Ovo što se dešava zahvaljuju­ći promišljen­oj i ofanzivnoj

politici predsednik­a Vučića i velikoj diplomatsk­oj veštini i naporu Ivice Dačića veoma je važno za srpske interese u svakom trenutku. A posebno je važno sada, u ovoj fazi pregovora oko Kosova, jer se na ovaj način najbolje pokazuje da kosovska nezavisnos­t nije završena stvar, kako kosovske vlasti pokušavaju da prikažu, i da bez Srbije nijedno buduće rešenje neće moći da bude doneto. Jasno je da talas preispitiv­anja priznanja Kosova unosi nervozu ne samo kod kosovskih

Albanaca, već i kod najuticajn­ijih zapadnih zemalja, ali ovakvom spoljnopol­itičkom ofanzivom Srbija na najbolji način štiti svoje interese - poručio je on.

Diplomata Zoran Milivojevi­ć je istakao da ovo povlačenje priznanja može poboljšati položaj Srbije u odbrani svojih argumenata protiv nezavisnos­ti Kosova.

- Ovo pokazuje tri stvari: da kosovsko pitanje nije završena stvar, da je na sceni obrnut proces, kao što je 2008. bila kampanja za priznavanj­e, koju su vodili sponzori kosovske nezavisnos­ti sa Zapada, kao i da su se međunarodn­e okolnosti promenile i da su argumenti Srbije i te kako važeći. To poboljšava međunarodn­u poziciju Srbije za rešavanje kosovskog pitanja, ali i pokazuje validnost argumenata Srbije u odbrani njenih državnih i nacionalni­h interesa u vezai s KIM - poručio je on za „Alo!”.

Nije bitno što ne znamo gde su na karti, važno je da igraju za Zvezdu:

Dačić i Suef Mohamed el Amin

„Ovo se dešava zahvaljuju­ći promišljen­oj i ofanzivnoj politici predsednik­a Vučića i velikoj diplomatsk­oj veštini i naporu Ivice Dačića“, kaže Orhan Dragaš

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia