Alo!

KAD PREŽIVESMO LIV SAD SLAVIMO PAVKOV

truda „Mnogo živaca je pokidano, zajedničko­g neka, uloženo, pa ovo ludilo preksinoć... Ali, Zuzana sve se isplatilo“, priča Milanova majka

- Piše: V. ZOGOVIĆ vladimir.zogovic@alo.rs

Begeč. Vojvođansk­o selo, dvadesetak kilometara od Novog Sada, a zapravo, preciznije, centar fudbalske Srbije. Centar zvezdaškog svemira! Tačka s koje je u nesaglediv­e visine, ka zvezdama, krenuo Milan Pavkov. Dželat Liverpula. Zvezdin junak.

Reporteri „Alo!“, dakle, na licu mesta. Stigosmo s namerom da osetimo ponos kojim je svaki šor ispunjen, svaka kuća, svaki žitelj. Ponos na čuvenog im Batu. Da, tako Milana od milošte zovu njegovi Begečani. I čim prođosmo kružni tok (da, i toga ima u selu od 3.000 stanovnika), tamo gde će - ako da bog, vele nam meštani - biti bista slavnog fudbalera, uverismo se da nismo zalud dolazili. Ma, kakvi.

- Došli ste na pravo mesto, u selo ponosno na našeg junaka.

Da se zna, 6. novembar za nas je od sada

Pavkovdan - dočekuje nas starina Vaso, strastveni zvezdaš, zbog koga je Milan i zavoleo Zvezdu.

Đorđe Ninkov, komšija Pavkovih, odmah dobacuje, ne krijući sreću:

- Njegov otac i ja smo zajedno igrali za Begeč. Ja sam Milanu pokazao prve fudbalske korake.

Iz komšiluka, eto nas u dvorištu - centru zvezdaške Srbije. Sad ga krase ruže, a nekad...

- Nekad smo ruže sekli. Zbog trnja, da ne probuše lopte. A lopti je bilo ne zna im se broj. Za Batu je postojao samo fudbal - priča nam majka Zuzana.

Sreću ne krije, ali ni strepnju. Trebalo je, kaže, preživeti utorak uveče. Doživeti slavu dvostrukog strelca za pobedu protiv čuvenog engleskog tima. Za nezaboravn­ih 2:0.

- Evo nas, preživeli smo. A nije bilo lako, ludilo! Zaslužio je Milan sve to. Mnogo živaca je pokidano, zajedničko­g truda uloženo, godinama, sve se sada isplatilo. Svako ima svojih pet minuta slave, samo ih treba sačekati.

Ipak, dodaje ponosna mama, ovakvim danima nije bilo nadanja.

- Kao i svaki roditelji, suprug Nikola, bivši fudbaler na njega je povukao,

mada ima valjda nešto i na mene (smeh) - i ja želeli smo da nam se dete ostvari u onome što voli, ali da će biti ovako uspešan... Ne, ovo niko nije ni sanjao. O fudbalu je sanjao samo Milan Pavkov. I u snovima, i na javi.

- To je njegova igra. Stalno i svuda je igrao. Ništa drugo ga nije interesova­lo. I kad mu je bilo teško, kad je napuštao Novi Sad i odlazio u Petrovac. Poslušao je savet oca i nastavio. Nije se pokajao. Iz Petrovca je otišao u Čelarevo, tamo je već bilo drugačije, ozbiljnije.

Sledili su Vojvodina, Radnički i Zvezda. Sad je zvezda.

- Okačićemo sve njegove slike. Ljubi ga majka! Otac (bio je na poslu, prim. aut.) najmanje ga hvali. On je njegov kritičar, ali dobronamer­an, jer želi da sve bude kako treba - kaže Zuzana, od 1992. udata za Nikolu i begečka snajka, a od 1994. majka danas slavnog fudbalera.

U Begeč se više ne beži, kao u davna vremena pred prokletom Jerinom. Odsad, pa u vremena buduća, u ovo pitomo vojvođansk­o selo dolaziće se zbog Milana Pavkova. Odavde je ka zvezdama krenuo da korača dželat Liverpula.

 ??  ?? Đorđe Ninkov
i deda Vaso
Đorđe Ninkov i deda Vaso
 ??  ?? Majka Zuzana i Milanov pas Rapi
Majka Zuzana i Milanov pas Rapi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia