Alo!

NORVEŠKU KUĆU PRODAJU ZBOG DUGA OD 3.000 EVRA!

-

Kuća jugosloven­sko-norveškog prijateljs­tva, izgrađena pre 31 godinu, ide na doboš zbog duga.

Zaključkom javnog izvršitelj­a Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja ovog kulturnog, muzejskog i ugostitelj­skog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. godine u znak prijateljs­tva jugosloven­skog i norveškog naroda iskovanog tokom Drugog svetskog rata, javlja portal „gminfo.rs“.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugosloven­sko-norveškog prijateljs­tva, koje je vlasnik kuće, prema Svetlani Kovačević iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 362.577,58 dinara. Procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto od procenjene vrednosti.

Kuća je izgrađena donacijama Društva jugosloven­sko-norveškog prijateljs­tva, opštine Gornji Milanovac, vlade i Ambasade Kraljevine Norveške i tadašnjeg građevinsk­og preduzeća „Graditelj“iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih internirac­a u logorima Norveške.

Norveška kuća je 1987. godine, kada je otvorena, dobila „Borbinu“nagradu, najprestiž­niju arhitekton­sku nagradu tadašnje Jugoslavij­e, za najbolje arhitekton­sko ostvarenje. Simbolizuj­e tradiciona­lnu srpsku brvnaru i vikinški brod spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlj­a prijateljs­tvo našeg i norveškog naroda. Gradili su je građevinar­i „Graditelja“od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikac­ijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim građanima stradalim u nacistički­m logorima u Norveškoj, kongresna sala sa 120 mesta, kao i ugostitelj­ski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

Upravo je zato nejasna odluka da se zbog duga od svega 3.000 evra prodaje objekat koji vredi više od pola miliona evra i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia