Alo!

Jokića kaznili kao da je HOMOFOB!

- Piše: M. JANKOVIĆ sport@alo.rs

Samo jedna nesmotrena rečenica koštala je Nikolu Jokića 25.000 dolara! NBA liga kaznila je momka iz Sombora zbog upotrebe, kako su definisali, „ponižavaju­ćeg i uvredljivo­g rečnika“tokom intervjua posle utakmice protiv Čikaga 31. oktobra.

Nikolu su tada novinari pitali kako mu se čini novajlija u ekipi „bulsa“Vendal Karter. Teško je na pravi način prevesti ono što je Nikola izgovorio u svlačionic­i. U originalu, rečenica je glasila „No homo, but he’s longer than you expect!“. Najbolji prevod bi glasio: „Ništa homoseksua­lno, ali on je duži nego što očekujete“. Jokić je govorio o rasponu ruku mladog dugajlije, nekadašnje­g studenta čuvenog univerzite­ta Djuk, koji je ovog leta bio sedmi pik na NBA draftu 2018.

Izraz „no homo“je fraza koja se pojavila u američkoj hip-hop kulturi kasnih devedeseti­h godina prošlog veka. Uvedena je da bi govornik posebno naglasio da njegova rečenica nema bilo kakvu seksualnu, odnosno homoseksua­lnu konotaciju. I nije prvi put da NBA kažnjava igrače zbog upotrebe ove fraze. Verovatno najpoznati­ja žrtva korišćenja ove fraze bio je Roj Hibert. Centar, koji je 2013. igrao za Indijanu, govorio je o duelima protiv Majamija i Lebrona Džejmsa, kada je izgovori: „Lebron me je razvukao baš dobro“, uz dodatak „no homo“. I to ga je koštalo 75.000 dolara!

Očigledno da su saigrači nikada nisu objasnili Nikoli da ova uzrečica nije nešto na šta strogi čelnici NBA lige gledaju s razumevanj­em. Da, mladi u SAD je koriste u šali, posebno kada je reč o Afroamerik­ancima, a neki od najpopular­nijih repera današnjice kao što su Džadakis, Lil Vejn ili Niki Minaž ne se ustručavaj­u da je iskoriste u pesmama... U svakom slučaju, koliko god da je kazna Jokiću za sve standarde Srbije ogromna, nije nešto što će našem asu ugroziti egzistenci­ju. E sada, samo da Nikola iz svega izvuče pouku i da shvati da sve što ga nauče saigrači i nije baš najbolje da izgovori - direktno u kameru.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia