Alo!

Narod podigao kuću HEROJU SA KOŠARA!

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Šestočlana porodica ratnog veterana Živka Popova iz Bačkog Gradišta hladne zimske dane dočekaće u toploj, potpuno renovirano­j kući, i to zahvaljuju­ći Udruženju građana „Novi Sad“, koje je pokrenulo inicijativ­u da se trošni objekat, donedavno gotovo neuslovan za život, pretvori u adekvatno mesto za stanovanje.

Nekada hladna i dotrajala kuća, koja je prokišnjav­ala i pretila da se sruši, danas je topli dom Milice (7), Tamare

(9), Jelene (13) i njihovog brata Lazara (17).

- Prezadovol­jni smo novom kućom. Prelepa je. Najbitnije je što možemo da živimo normalno, kao i drugi.

Kuću smo kupili 2006. i tada je bila u lošem stanju. Prokišnjav­ala je, po sobama smo imali šerpe u kojima se skupljala kišnica. Ova i svaka naredna zima biće nam tople. Deca se neće smrzavati. Najvažnije nam je da imaju krov nad glavom skromno priča Živko Popov, heroj s Košara.

Od uzbuđenja njegova supruga nije mnogo toga mogla da izusti, ali po osmehu i iskrama u očima se videlo koliko joj znači novi početak.

- Presrećna sam. Ne postoje reči kojima bih opisala koliko nam znače ova pomoć i novi dom - kaže Piroška Popov.

Živko je 1999.

dva puta ranjavan na Kosovu i Metohiji. Na granici s Albanijom, na karauli Košare, sa još nekoliko stotina srpskih vojnika mesecima je vodio bitku protiv albanskih terorista. Dobio je odlikovanj­e za zasluge bezbednost­i u odbrani otadžbine. Međutim, iako je hrabro branio svoju zemlju, nikada ništa nije tražio zauzvrat. Tako ni ovu pomoć, koju su inicirali njegovi saborci sa Košara.

- Dobio sam poziv od mog imenjaka Gorana, Živkovog saborca, koji je s njim bio na Kosovu i Metohiji, kao i od njegove sestre Marije. Imali su nehumane uslove za život. Krov im je prokišnjav­ao. Lično nisam mnogo znao o stvarima koje su se događale na Košarama. Živko je naš heroj. On je branio narod, pa onda državu. To je bio dobar pokretač da i narod njemu uzvrati tako što će mu stvoriti dom, kako bi on sa svojom porodicom nastavio da se bori kroz život. Uspeli smo da sa donatorima i ljudima velikog srca prikupimo kako stvari, tako i građevinsk­i materijal u vrednosti od oko 1,2 miliona dinara - kaže Goran Bajšanski, predsednik Udruženja građana „Novi Sad“.

 ??  ?? Porodica Popov na okupu: Živko, Piroška, Milica, Tamara i Jelena
Porodica Popov na okupu: Živko, Piroška, Milica, Tamara i Jelena
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia