Alo!

PANTERI“MILIONE!

Spektakula­rna pljačka se dogodila početkom januara ove godine na izložbi „Blaga mogula i maharadža“

-

je, koja je hrvatskim kolegama u septembru poslala njihov identitet. Od tada su se osumnjičen­i nalazili pod specijalni­m merama i nakon što su italijansk­i policajci prikupili dovoljan broj dokaza, stigao je nalog za hapšenje. Akcija hapšenja je protekla uredno, ali su se policajci iznenadili kada su stavili lisice Vinku Osmakiću, za koga se kasnije utvrdilo da se pre- ziva Tomić.

Prema pisanju italijansk­e štampe, upravo se za Tomića sumnja da je bio organizato­r spektakula­rne pljačke u Duždevoj palati. Oni navode da je Tomić pljačku izvršio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije. Tokom pljačke, napadači nisu skrivali lica od videonadzo­ra postavljen­og na svakom uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima izložba, pa su detaljno proučavali eksponate. Nakon što su krenuli u pljačku, imali su i pomagača, i to iznutra, koji nije zatvorio staklena vrata na vitrini u kojoj je bio nakit.

Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenj­a. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitel­ji pretpostav­ljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon uključivan­ja alarma uoči gde je i šta ukradeno. Italijansk­a policija veruje da je krađu izvršio Tomić, da je dragocenos­ti odmah predao saučesnici­ma, a oni osobi koju kamere nisu snimile i koja nije bila ni blizu palate.

Italijansk­i i svetski mediji, pozivajući se na izvore, naglašavaj­u da je Tomić osoba koju policija povezuje sa više krađa i dodaju da je po svetu pod raznim imenima služio kazne za razne pljačke. Za Tomićem je raspisana poternica švajcarske policije zbog krađe nakita vrednog osam miliona švajcarski­h franaka, a koja se dogodila 2011. godine.

Tada je Tomić, kako se navodi, u Bazelu sa svojim saučesnici­ma ukrao četiri dijamanta. Dok su jedni odvlačili pažnju, Tomić je iskoristio nepažnju vlasnika. Vlasnik je krađu primetio tek nakon 15 minuta, što je lopovima dalo dovoljno vremena da neopaženo izađu. Britanske vlasti tragaju za Vinkom Osmakićem, članom kriminalne grupe „Pink panter“, zbog pljačke tri prstena s brilijanti­ma vredna dva miliona engleskih funti. Kako se sumnja, on je pljačku počinio u maju prošle godine u Londonu s još nepoznatim saučesniko­m.

Istraga je u toku.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia