Alo!

Krava otelila ŠOK NA IMANJU U BOŠKOVIĆA SELU TRIPKOVA LJUBIČASTO TELE!

- Piše: M. LAZIĆ redakcija@alo.rs

U Srbiji su se ponovo pojavile ljubičaste krave! Nesvakidaš­nja prinova u domaćinstv­u Radovana i Ružice Bošković iz sela Tripkova, koje se nalazi na zapadnim obroncima Zlatibora.

Krava Ćetulja, koju su kupili u Novoj Varoši, 1. novembra otelila je muško ljubičasto tele, koje je odmah postalo atrakcija u tom selu. Porodica je odmah primetila da je životinja nešto drugačija, jer ima svetloljub­ičastu boju, koja je u međuvremen­u malo izbledela. Međutim, Boškovići se nisu previše iznenadili, jer su isti slučaj imali i prošle godine.

- Gledali smo, nije ono tele kao što inače jeste. Videli smo da ima drugačiju boju, zagledali smo. I prošle godine je otelila ljubičasto tele, ali ja tome nisam pridavao značaj, a sad je došlo i ovo tele - rekao je Bošković za TV Čajetina. Radovanova supruga Ružica, s druge strane, oduševljen­a je ovim neobičnim teletom i poklanja mu dosta pažnje. Ružica kaže da je životinja veoma umiljata, da je posebno zanimljiva njihovim unucima i dodaje da neobičnom teletu još nisu dali ime, ali da je žensko, verovatno bi se zvalo Milka. Stručnjaci veruju da je nesvakidaš­nja boja teleta najverovat­nije rezultat ukrštanja različitih rasa.

- Prema informacij­ama koje je dao sadašnji vlasnik grla, ova krava je melez. Ali ona nosi gene montafonsk­e rase, holštan-frizijske i naravno simentalsk­e. Osemenjava­njem ove krave semenom simentalsk­e rase dobijen je taj efekat. Tele je ljubičasto, ali vremenom će ta boja nestati i tele će dobiti mišju boju. U svakom slučaju, ovo je veoma interesant­no i atipično za ovaj kraj - objasnio je za TV Čajetina Ivan Gujaničić iz zlatiborsk­og „Ekoagrara“.

Podsetimo, pre nekoliko godina, ljubičasto tele na svet donela je i krava porodice Talijan iz Grčaca kod Smederevsk­e Palanke. Nekoliko meseci kasnije, neobična prinova našla se i u štali porodice Glavonjić iz sela Jezdine kod Čačka. Muškom teletu, koje je dugo bilo atrakcija u selu, Glavonjići su dali ime Milkan. Vremenom je Milkan izbledeo i postao običan smeđi vo, a porodica je na kraju, zbog finansijsk­ih teškoća, odlučila da ga proda.

 ??  ?? Ružica uživa u odgajanju neobičnog teleta
Ružica uživa u odgajanju neobičnog teleta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia