Alo!

DEJAN SAVIĆEVIĆ 30 GODINA POSLE ANTOLOGIJS­KOG MEČA... Magla je pomogla Milanu da Sudija je pri rezultatu Zvezdu 1:0 za meč, prekinuo sutradan Milan je dalje na prošao se izvuče penale

- Piše: V. ZOGOVIĆ vladimir.zogovic@alo.rs

Na jučerašnji dan pre tačno 30 godina odigrana je jedna od najčuvenij­ih i najčudniji­h utakmica, meč između fudbalera Crvene zvezde i Milana, koji je prekinut zbog magle u Beogradu, a kasnije je i ponovljen.

Dočekali su crveno-beli i njihovi navijači priliku da tog 9. novembra 1988. prvi put u istoriji evropskih takmičenja ugoste slavni italijansk­i tim. Nije to bio običan Milan, već ekipa za koju su nastupali Paolo Maldini, Franko Barezi, Frank Rajkard, Marko van Basten, Rud Gulit, Karlo Ančeloti... Crvena zvezda je tih godina samouveren­o koračala ka cilju koji je bio zacrtan - osvajanju najvrednij­eg klupskog pehara.

Duel sa Milanom u osmini finala Kupa evropskih šampiona bio je sudar moćnih ekipa, a mesta je među osam najboljih bilo samo za jednu. Prvi duel u Italiji završen je rezultatom 1:1, crveno-beli su poveli nakon majstorije i gola Dragana Stojkovića, ali je samo minut kasnije Milan izjednačio. Taj remi dodatno je ohrabrivao pred revanš na „Marakani“, na kojoj su padali mnogi velikani.

Fudbalere je tog 9. novembra pre tri decenije dočekala magla, ali utakmica je počela pred oko 100.000 navijača. Delovalo je da je Milan spreman da padne, naročito nakon pogotka Dejana Savićevića u 50. minutu. Mnogi zbog magle nisu bili svesni da je postignut gol, ali erupcija oduševljen­ja na prepunim

tribinama nedvosmisl­eno je ukazivala da se mreža italijansk­og kluba zatresla. Magla je, nažalost, sprečila Crvenu zvezdu da u prvom međusobnom okršaju sa slavnim rivalom izađe kao pobednik i sudija je u 64. minutu odlučio da prekine utakmicu.

- To je bila utakmica puna naboja i da nije bilo magle, sigurno bi Crvena zvezda prošla dalje. Pitanje je da li bi bilo velikog Milana, jer je tada to bio tim u nastajanju, a posle toga je osvojio titulu i dominirao Evropom.

Magla mu je pomogla da preskoči Zvezdu

- rekao je legendarni Dejo Savićević o čuvenoj utakmici koja je ponovljena dan kasnije.

Milan je u tim trenucima bio toliko snažan i nije odbacio „dar prirode“. U ponovljeno­m duelu poveo je preko Marka van Bastena u 34. minutu, nedugo zatim je Stojković na asistencij­u Savićevića uspeo da poravna na 1:1, a onda nije bilo ni sreće, pa je Milan posle boljeg izvođenja jedanaeste­raca prošao dalje - 1:1 (2:4). Kasnije je došao i do titule prvaka Evrope, a potom ju je i odbranio 1990. godine, što samo potvrđuje kakvu je ekipu Zvezda umalo zaustavila.

„Da je bilo moguće da se meč nastavi, Crvena zvezda bi sigurno prošla dalje“, priča Dejo o susretu pred 100.000 ljudi na „Marakani“

 ??  ?? U Americi rekao zbogom: Didije Drogba Milan je tada
upoznao fudbalskog genija: Dejan
Savićević
U Americi rekao zbogom: Didije Drogba Milan je tada upoznao fudbalskog genija: Dejan Savićević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia