Alo!

SRBIJA ZAISTA IMA MOĆNU VOJ u Grmelo na zemlji, vazduhu i na vodi

- veljko.nestorovic@alo.rs

Imamo na šta da budemo ponosni! Srbija je juče velikom vojnom vežbom „Vek pobednika“obeležila 100. godišnjicu od kraja Prvog svetskog rata, najtragičn­ijeg, ali i najsvetlij­eg trenutka u istoriji zemlje, kada su naši preci bacili na noge Austrougar­sku, Nemačku i Bugarsku!

Jedna mala kraljevina je u periodu od 1914. do 1918. uspela da ujedini čitav slobodni svet u podršci Srbiji i to je nešto što nikako ne sme da se zaboravi, ali mnogi i dan-danas ne mogu to da nam oproste.

Dok je na 10 lokacija širom zemlje 8.000 pripadnika Vojske

Srbije sa 645 borbenih sistema pokazalo čime danas raspolažem­o, u regionu su sa priličnim zanimanjem pratili vežbu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvov­ao je vežbi „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“na privremeno­m poligonu Pešter, koju je izvela Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Rat-

nog vazduhoplo­vstva i protivvazd­uhoplovne odbrane Vojske Srbije. Pored Vučića, vežbi na Pešteru prisustvov­ali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavni­ci Vojske Srbije, crkveni velikodost­ojnici, diplomatsk­i kor... - Osam „migova“, orlovi, helikopter­i, sistem PASARS, nova „Nora“i vozilo „Lazar 3“samo su deo naoružanja koje je dejstvoval­o u podršci jedinicama u napadu i to je prava slika našeg naoružanja. To je motiv da i dalje brinemo da Vojska Srbije raste i razvija se, u interesu mira i bezbednost­i Srbije - rekao je Vučić, koji se osvrnuo i na planove koji će biti realizovan­i u budućnosti.

- Krajem 2019. godine videćete šta nam sve stiže u sastav vojske. Videli ste osam „migova“, posedujemo ih deset, imaćemo ih ukupno 14, a nekada ni pet nismo mogli da dignemo na nebo. Nije ovo oružje da bismo napali nekoga, nego je tu za preventivn­i uticaj, vojnici moraju da budu spremni i da znaju kako treba da nas odbrane. Svaka čast svim vojnicima i onima koji su na svojim svakodnevn­im zadacima i ne mogu da učestvuju na ovim vežbama. Želim da zahvalim svim vojnicima, svima im čestitam ovim demonstrac­ijama - rekao je predsednik.

 ??  ?? „Migovi“u akciji
Predsednik Vučić nije krio zadovoljst­vo nakon održane vežbe
„Migovi“u akciji Predsednik Vučić nije krio zadovoljst­vo nakon održane vežbe
 ??  ?? Srpski tenkisti spadaju među najbolje na svetu
Srpski tenkisti spadaju među najbolje na svetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia