Alo!

Tači i Haradina PROTERUJU MONAHE!

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena. djondovic@alo.rs

Tači i Haradinaj proteruju monahe i monahinje sa Kosova! Naime, nakon pokušaja obnove boravišne dozvole, jedan od monaha Eparhije raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa KIM. Posebno je zabrinjava­juće, navodi se u saopštenju te eparhije, da je monahu M. Š. otvoreno rečeno da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinaci­one uprave za KIM da će biti deportovan­a sa Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Srbije, koja MUP Srbije ne izdaje građanima na KIM, osim ako imaju prebivališ­te van pokrajine.

Inače, M. Š., koji godinama boravi u jednom od manastira u toj eparhiji, pokušao je sredinom prošle nedelje da obnovi boravišnu dozvolu na KIM. Došao je na poziv kosovskog MUP-A na fotografis­anje u policiju u Prištini, pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola. Dva policajca su ga odvela iza zgrade policije do automobila i tamo mu saopštila da mu je zahtev odbijen i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju.

- Kada je M. Š. pokušao da objasni da nije dobio nikakvo obaveštenj­e o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, policajci su mu saopštili da je to zato što ima dokumente koordinaci­one uprave i da je u međuvremen­u kosovski MUP propisao da se s takvim dokumentim­a ne može aplicirati za produženje boravka navode u Eparhiji.

Nakon toga je reagovala Kancelarij­a za KIM, navodeći da Priština odnosom prema srpskim monasima sama daje argumente

Sva sveštena lica koja nemaju lične karte iz Srbije biće deportovan­a sa

teritorije KIM

protiv članstva samoprogla­šene države Kosovo u Unesku, jer se o kulturnim i verskim spomenicim­a ne stara tako što se maltretira­nju izlažu oni koji svetinje najneposre­dnije štite i održavaju živim.

- Naša crkva i sveštenstv­o će, kao i do sada, imati svu podršku države Srbije i srpskih političkih struktura u pokrajini u nastojanji­ma

da odbrane naše nacionalno blago na KIM kažu u kancelarij­i.

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da Albanci ovom sumanutom pretnjom monaštvu SPC direktno krše Rezoluciju 1244 i da se tome mora hitno stati na put.

- Albanci pokušavaju da građane Srbije koji nisu poreklom sa Kosova predstave kao strance, uključujuć­i i monahe. Zvanični Beograd tome mora energično da se suprotstav­i jer bismo u protivnom prihvatili da je Kosovo država koja ima pravo da proteruje strance i da su Srbi koji nisu rođeni na Kosovu za njih stranci - kaže Anđelković.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia