Tači i Haradina PROTERUJU MONAHE!

Alo! - - POLITIKA - PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena. djondovic@alo.rs

Tači i Haradinaj proteruju monahe i monahinje sa Kosova! Naime, nakon pokušaja obnove boravišne dozvole, jedan od monaha Eparhije raško-prizrenske suočio se sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa KIM. Posebno je zabrinjavajuće, navodi se u saopštenju te eparhije, da je monahu M. Š. otvoreno rečeno da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KIM da će biti deportovana sa Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Srbije, koja MUP Srbije ne izdaje građanima na KIM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine.

Inače, M. Š., koji godinama boravi u jednom od manastira u toj eparhiji, pokušao je sredinom prošle nedelje da obnovi boravišnu dozvolu na KIM. Došao je na poziv kosovskog MUP-A na fotografisanje u policiju u Prištini, pošto mu je rečeno da mu je odobrena boravišna dozvola. Dva policajca su ga odvela iza zgrade policije do automobila i tamo mu saopštila da mu je zahtev odbijen i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju.

- Kada je M. Š. pokušao da objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, već da mu je čak obećano da će dobiti ličnu kartu, policajci su mu saopštili da je to zato što ima dokumente koordinacione uprave i da je u međuvremenu kosovski MUP propisao da se s takvim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka navode u Eparhiji.

Nakon toga je reagovala Kancelarija za KIM, navodeći da Priština odnosom prema srpskim monasima sama daje argumente

Sva sveštena lica koja nemaju lične karte iz Srbije biće deportovana sa

teritorije KIM

protiv članstva samoproglašene države Kosovo u Unesku, jer se o kulturnim i verskim spomenicima ne stara tako što se maltretiranju izlažu oni koji svetinje najneposrednije štite i održavaju živim.

- Naša crkva i sveštenstvo će, kao i do sada, imati svu podršku države Srbije i srpskih političkih struktura u pokrajini u nastojanjima

da odbrane naše nacionalno blago na KIM kažu u kancelariji.

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da Albanci ovom sumanutom pretnjom monaštvu SPC direktno krše Rezoluciju 1244 i da se tome mora hitno stati na put.

- Albanci pokušavaju da građane Srbije koji nisu poreklom sa Kosova predstave kao strance, uključujući i monahe. Zvanični Beograd tome mora energično da se suprotstavi jer bismo u protivnom prihvatili da je Kosovo država koja ima pravo da proteruje strance i da su Srbi koji nisu rođeni na Kosovu za njih stranci - kaže Anđelković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.