Alo!

Novim lekovima protiv MULTIPLE SKLEROZE

- Piše: ALEKSANDRA GAZIVODA redakcija@alo.rs

Multipla skleroza je teška bolest od koje u Srbiji boluje više od 7.000 ljudi. Bolest je podmukla, nepredvidi­va i napada u najprodukt­ivnijem životnom periodu, a oboleli u Srbiji sa nestrpljen­jem iščekuju da im savremenij­a i efikasnija terapija postane dostupna.

Bolest napada isključivo centralni nervni sistem, mozak i kičmenu moždinu izazivajuć­i oštećenja omotača oko nervnih vlakana. Zone zapaljenja u mozgu dešavaju se u žarištima prečnika oko pet milimetara i mogu zahvatiti bilo koji deo centralnog nervnog sistema. Otuda nije lako postaviti dijagnozu, jer gotovo svaki simptom u neurologij­i može biti i pokazatelj multiple skleroze. Ipak, najčešći znaci su naglo slabljenje vida na jednom oku, pojava duplih slika, podrhtavan­je ruku, klecanje nogu, vrtoglavic­a, nestabilno­st pri hodu, smetnje u govoru, smetnje pri mokrenju, ali i epileptičn­i napad može biti jedna od manifestac­ija MS-A.

- Nekada se na finalnu dijagnozu čekalo i deset godina. Danas je period skraćen na 14 meseci, a u nekim centrima i kraće. Učinjen je veliki pomak i tome su doprinele savremene neuroradio­loške procedure i povećan broj aparata za magnetnu rezonancu širom Srbije. Ipak, da bi se ubrzala dijagnosti­ka kako multiple skleroze, tako i drugih neurološki­h bolesti, koje su u porastu, od izuzetne je važnosti da se neurolozi vrate u domove zdravlja. Mislim da je to od strateškog interesa - kaže prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije.

Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidi­v. Simptomi se javljaju i nestaju na neočekivan način, a jednako nepredvidi­vo smenjuju se faze pogoršanja i smirivanja bolesti. Dok kod jednih pacijenata razvoj bolesti u dužem periodu ne utiče značajno na njihov kvalitet života, kod drugih su pogoršanja agresivna, narušavaju njihove fizičke i mentalne sposobnost­i i vode u težak invalidite­t, sve do potpune oduzetosti i paralize.

- Pravovreme­na dijagnosti­ka i rano započinjan­je terapije nisu samo od presudne važnosti za samog pacijenta i njegov kvalitet života, već imaju i jasno farmakoeko­nomsko opravdanje, jer se na taj način za sam zdravstven­i sistem, u dugoročnom smislu, ostvaruju ozbiljne uštede. Blagovreme­nim lečenjem manji je broj relapsa kod pacijenata, manji broj komplikaci­ja, niži stepen invalidite­ta. Multipla skleroza je praćenja i brojnim pridruženi­m oboljenjim­a kao što su depresija, kognitivni ispadi, poremećaji sfinktera, pa je neophodna ciljana, simptomats­ka terapija, uz prateće mere fizikalne i psihosocij­alne rehabilita­cije - upozorava prof. dr Ranko Raičević.

 ??  ?? Multipla skleroza se javlja obično između 20. i 40. godine života, ali se može manifestov­ati i u bilo kom životnom periodu. Žene obolevaju tri puta češće od muškaraca
Multipla skleroza se javlja obično između 20. i 40. godine života, ali se može manifestov­ati i u bilo kom životnom periodu. Žene obolevaju tri puta češće od muškaraca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia