Alo!

POLA VEKA ZA ISTOM TEZGOM

„Kažu mi da se odmorim, odem na pecanje. Ma kakvo pecanje, kad to ne volim“, kaže Lajoš Rihter

-

Subotičani koji posećuju Mlečnu pijacu dobro poznaju Lajoša Rihtera, koji leti ili zimi, po kiši ili vetru, radnim danima ili vikendom, prodaje zeleniš na istoj tezgi gotovo pola veka.

Dok se drugi prodavci još nisu raspakoval­i, Lajoš je već složio šargarepe, peršun, karfiol, krastavce, tikvice...

- Prodaja slabo ide, ali ne mogu da se žalim. Imam stalne mušterije, koje redovno dolaze kod mene. Malo uzimaju, ali uvek uzmu ponešto. Najvažnije je da sam na nogama, jer volim ovaj posao - priča Lajoš za portal „subotica.com“.

Osamdeseto­godišnji povrtar iz Palića bavi se poljoprivr­edom čitavog života, a najveću radost uvek su mu pričinjava­li odlasci na njivu i obilasci atara. Danas taj posao rade njegov sin i snaja, koji uzgajaju povrće na salašu, dok ih Lajoš prodaje na Mlečnoj pijaci.

- Mnogi mi kažu da treba da se odmorim, odem na pecanje. Ma kakvo pecanje, kad to ne volim. Hoću i mogu još da radim, ali ne kao nekada. Za sada je sve dobro, jedino me noga malo zeza, ali to nije ništa. Rekli su mi da probam s lekovima, da masiram, ali kažem im da je sve to džaba. Starost se ne leči - priča Lajoš.

Prodavac s Mlečne pijace odlučno kaže da tezgu na kojoj radi 46 godina ne želi da menja za penziju.

- Dok sam bio mlad, znao sam da se posvađam s majkom jer nisam izlazio na pijacu ponedeljko­m. U to vreme, sve zabave i balovi održavali su se subotom ili nedeljom i onda me je molila da ustanem ujutru i izađem na pijacu zbog naroda, jer ljudi svaki dan kuvaju i uvek im nešto treba. Sada isto to ja radim. Osim za Božić, Novu godinu i Uskrs, ja sam uvek ovde - prenosi Lajoševe reči „subotica.com“.

Tokom decenija rada na pijaci, Lajoš je imao mnogobrojn­e dogodovšti­ne, poput one kada ga je jednog jutra zavejao sneg, te je morao da pozove sina da ga izbavi kako bi na vreme došao da radi.

 ??  ??
 ??  ?? Lajošrihte­r zasvojom tezgomna Mlečnoj
pijaci
Lajošrihte­r zasvojom tezgomna Mlečnoj pijaci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia