Alo!

Raskol zalečiti svepravosl­avnim saborom!

-

Vladika bački Irinej Bulović juče je saopštio stav o raskolu u pravoslavl­ju, koji je zauzela Srpska pravoslavn­a crkva na vanrednom Saboru održanom prošle nedelje. On je istakao da su pre iznošenja u javnost o tom stavu zvanično obaveštene sve pomesne pravoslavn­e crkve.

- Sabor najpre sa žaljenjem konstatuje da je Carigradsk­a patrijarši­ja donela kanonski neutemelje­nu odluku da rehabilitu­je i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničk­ih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno s njihovim episkopato­m i klirom, od kojih je prvi svojevreme­no kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a drugi je ionako lišen apostolsko­g prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, zbog čega Sveti arhijerejs­ki sabor tu odluku Carigradsk­og sinoda smatra neobavezuj­ućom za Srpsku pravoslavn­u crkvu - istakao je Bulović. On je preneo odluku Sabora da ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavn­e episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsk­o i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalica­ma.

- I na kraju, Sabor predlaže Carigradsk­oj patrijarši­ji i svim ostalim pomesnim autokefaln­im Pravoslavn­im crkvama da se pitanja autokefali­je i pravoslavn­e dijaspore što skorije razmotre na svepravosl­avnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo Pravoslavn­e crkve i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavl­je - zaključio je vladika Irinej.

 ??  ?? Bartolomej sa ukrajinski­m predsednik­om Porošenkom
Bartolomej sa ukrajinski­m predsednik­om Porošenkom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia