Alo!

Cene pale, ali nas i dalje deru!

-

Na benzinskim pumpama u Srbiji protekle sedmice gorivo je konačno počelo da pojeftinju­je. Cena benzina niža je za dva dinara, što znači da litar sada košta oko 156 dinara, dok je cena evrodizela pala za svega 50 para, pa je litar sada oko 169,4 dinara. Međutim, i pored pojeftinje­nja, imamo najskuplje gorivo u regionu.

Ako ne računamo Grčku, kao šampiona u regionu po ceni goriva, a gde je litar benzina čak 1,72 evra, samo su Albanija i Hrvatska skuplje od Srbije. Ništa nije mnogo drugačije ni kad je reč o dizelu. Opet više cene nego u Srbiji drže samo Grčka i Albanija. Drugim rečima, gotovo u svim državama u okruženju gorivo je jeftinije za najmanje deset evrocenti, što je skoro 12 dinara manje nego kod nas. Najjeftini­je gorivo je u Makedoniji, Bosni i Hercegovin­i, kao i u Rumuniji, a raspon cena za benzin je od 1,16 do 1,28 evra, a za dizel od 1,1 do 1,25.

Inače, na londonskoj berzi barel nafte tipa „brent“početkom oktobra koštao je 86 dolara, što je bio četvorogod­išnji maksimum. Cena barela sada je oko 70 dolara. Međutim, taj pad od skoro 20 odsto ne reflektuje se na našim pumpama, a i pitanje je da li će u tom procentu.

- Uvek je takav taj neki odloženi period uticaja promena globalnog kotiranja nafte na maloprodaj­ne cene - ne oseti se odmah istog trenutka. To je uvek tako i kada cene rastu i kada se cene smanjuju - objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U Naftnoj industriji Srbije (NIS), koja je glavni snabdevač, jer ima i veleprodaj­u, najavljuju novo sniženje cena.

- Od sredine oktobra cena sirove nafte pada. Ako se ovakav trend nastavi, u narednom periodu trebalo bi da dođe do značajnog sniženja cena i u maloprodaj­i - saopštili su iz NIS-A. E. A.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia