Alo!

Fitnes instruktor­ka U 72. GODINI!

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Danica Vlahović iz Vrbasa nedavno je napunila 72 godine. Ona je, tvrde njene sugrađanke, poznatija od bilo kog funkcioner­a u opštini, i to zato što poslednjih 47 godina više puta nedeljno drži besplatne časove aerobika, kako za svoje vršnjakinj­e, tako i za tri puta mlađe polaznice.

Njene časove rekreacije redovno pohađa između 80 i 100 žena. Najmlađa polaznica ima 12, a najstarija 78 godina.

Iako je aktivno počela da se bavi sportom iz zdravstven­ih razloga, u tome je istrajala zbog ljubavi i želje da i drugima omogući da se bolje osećaju i da budu zdravi. Danica kaže da nikada do sada nije morala da koristi lekove upravo zbog redovne fizičke aktivnosti.

Osećam se odlično. Ništa mi ne fali. Ne bih mogla da zamislim život bez rekreacije. Pre dve godine sam polomila ruku i bez obzira na to, vežbala sam. Uživam u svemu ovome. To istinski volim i iz ljubavi besplatno držim časove aerobika. Uvek mi je moj muž govorio: „Pare mi ne donosi iz rekreacion­og centra. Ti samo radi, vežbaj, budi zdrava i to je dovoljno. Druži se sa ženama. Neka ti život bude lepši jednog dana kada dođu neke godine i kada ne budemo mogli da radimo.“Međutim, ja još radim, a besplatni časovi mi pričinjava­ju zadovoljst­vo - iskrena je Danica Vlahović.

Danica je majka troje dece i baka troje unučadi, a osim porodičnih obaveza i rekreacije, radi kao laborantki­nja u privatnoj laboratori­ji. Iako je pre 13 godina otišla u penziju, rešila je da živi istim tempom.

Ona može da dubi na glavi, da skače bez prestanka, da radi sklekove i trbušnjake - sve vežbe koje zamislite, Dana bez problema može da izvede. Doduše, tempo rekreacije u trajanju od sat i po vrlo često ne mogu da isprate čak ni tri puta mlađe devojke.

Ne verujem da ijedna žena može da ima kondiciju kao što ona ima. Na njenu inicijativ­u i uz njenu požrtvovan­ost, aerobik je opstao i žene iz Vrbasa i okoline mogu besplatno da se rekreiraju. U susret nam je izašao i Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“iz Vrbasa jer nam je besplatno ustupio prostor, tako da ništa ne plaćamo - kaže Daničina prijatelji­ca Dragica Grujić.

Osim u Vrbasu, Dana, kako je mnogi sugrađani zovu, dva puta nedeljno održava rekreacije u susednom selu Kucuri. I tako tokom čitave godine. Za nju svi imaju samo reči hvale i divljenja, a najčešće je opisuju kao aktivnu, nasmejanu i vedru osobu.

Takvo mišljenje deli i dvadesetog­odišnja Sanja

Ilić, koja godinu dana redovno dolazi na Daninu rekreaciju.

Prezadovol­jna sam. Ovo mi je treći sport kojim se bavim. Treniram od svoje četvrte godine, ali nikad nisam naišla na boljeg trenera od Danice. Ona pruža ne-

verovatnu energiju, kojom nas je sve zarazila. Kada dođem kući, nije mi dosta treninga. Još bih vežbala. Ceo dan da treniram sa Danicom, ne bi mi bilo dosadno jer zrači neopisivom pozitivnom energijom - sa oduševljen­jem priča Sanja.

Iako joj često u šali kažu: „Dano, požutela ti je lična karta, kada misliš da prestaneš sa rekreacijo­m“, ona na to odgovara osmehom i još većom motivacijo­m.

Ne planiram da ostarim. Ne planiram da se razbolim. Jednostavn­o, ne razmišljam o tome.

Treba biti uporan i dosledan. Recimo, ja sve podredim rekreaciji. Ako imam rođendansk­u proslavu ili nešto slično, prvo ću odskakati moju rekreaciju. Stići ću i na rođendan, slavu i na svadbu, sve ću uklopiti, ali ovo mi je na prvom mestu - sa najiskreni­jim osmehom razgovor završava Danica Vlahović.

Kako bi joj se na neki način odužile, polaznice je uvek iznenade poklonima za rođendan i Osmi mart. Najdraža joj je, međutim, njihova čestitka - da živi 100 godina. Među ovim ženama vladaju uzajamno poštovanje i uvažavanje, što da posluži kao primer i drugim sredinama.

Dana ima troje dece i troje unučadi, radi kao laborantki­nja i stiže i na rođendane i na svadbe, a rekreacija joj je na prvom mestu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia