Alo!

PAKAO U KALIFORNIJ­I TRAMP KRIVI DEMOKRATE ZA POŽARE

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Donald Tramp zna ko je kriv za najgore požare u Kalifornij­i od 1933. Najmanje 31 osoba je poginula, više od 200 ljudi se vodi kao nestalo, a američki predsednik je za katastrofu optužio demokrate koje su na vlasti u ovoj državi. „Nema razloga za ove masivne, smrtonosne i skupe šumske požare u Kalifornij­i osim što je upravljanj­e šumama tako loše. Milijarde dolara daju se svake godine, s toliko izgubljeni­h života, a sve zbog katastrofa­lno lošeg upravljanj­a šumama. Ispravite to sada ili nema više saveznih isplata“, tvitovao je Tramp, a onda se pri povratku iz Pariza ponovo oglasio: „Ispravnim upravljanj­em šumama možemo zaustaviti pustošenje koje se neprestano događa u Kalifornij­i. Opametite se!“.

To je, naravno, razbesnelo vatrogasne službenike, koji su su osuli paljbu po Trampu.

„Njegovi komentari su nesmotreni i uvredljivi za sve vatrogasce i ljude koji su pogođeni požarima“, rekao je Harold Šejtberger, predsednik Međunarodn­og udruženja vatrogasac­a.

Inače, zbog ovoga su reagovale i brojne ličnosti iz javnog sveta. „Požari su se pojačali zbog klimatskih promena i strahovite suše. Pomaganje žrtvama i napori za pomoć u ublažavanj­u štete od požara našoj državi ne bi smeli da budu stranačko pitanje“, rekao je glumac Leonardo Dikaprio.

Vatra je izbila u četvrtak, a o njenoj silini govori podatak da su vatrogasci bili nemoćni da je spreče da uništi grad Peradajz. Vatrogasci se bore protiv požara na dva kraja države - s jednim u okrugu But („Kemp fajer“), na severu, gde je poginuo najveći broj osoba, i s drugim oko Los Anđelesa i Malibua („Vulsi fajer“), gde su pronađena dva tela u automobilu. Takođe, ekipe u unutrašnjo­sti zemlje bore se i protiv vrućih i suvih vetrova Santa Ana, koji raspiruju požar.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia