Alo!

^ujte, Srbi

-

Da je Evropa odavno izgubila kompas, moglo se videti prošlog vikenda, tako jasno, tako žalosno... Naši saveznici iz Velikog rata, a dželati iz skorije istorije, uspeli su da ispolitizu­ju izuzetni jubilej i na taj način upropaste uspomenu na sve one koji su živote ugradili u temelje slobode svojih država.

Jadan i jubileju nedostojan program obeležavan­ja, skandalozn­i protokol i izostanak vojnog defilea jasan su pokazatelj da Evropa ne počiva na tekovinama pobeda u Velikom ratu, već na NATO tekovinama, o kojima možemo naširoko da diskutujem­o. U prvom redu su sedeli i predstavni­ci poraženih strana čija leđa su čuvali zločinci s kraja dvadesetog veka.

Videlo se još pre nekoliko dana da će ova centralna manifestac­ija biti politički manifest, upakovan u lošu ambalažu pomirenja. Čim je teroristič­ka zastava istaknuta u Notr Damu, moglo se i očekivati da će se i poneki terorista pojaviti na skupu, i to nedaleko od svojih šefova, ali nije se moglo očekivati da će protokol napraviti onoliki skandal, pravdajući ga abecednim poretkom?!

Srbija, ista ona koja je donela prevagu na Solunskom frontu, ponižena je. Čak su i negovatelj­i ustaške ideologije zauzimali bolja mesta, za šta je opet navodno kriva abeceda. Dakle, neka nam bude za nauk da svoje slavne uspehe obeležavam­o u svojoj zemlji, po svom protokolu, za svoje pretke. Evropa više nije na istoj talasnoj dužini sa De Golom, već je zalutala u bespućima kapitalist­ičke ideologije pod rukovodstv­om moralno diskutabil­nih lidera.

Kao da nam se poraženi svete za čestitu i slavnu pobedu... Da ne dužim, zgadila mi se Evropa, ovako ubuđala, šireći smrad lešine nekada slavne slobodarsk­e ideje. Slava Srbima koji su založili život u Prvom svetskom ratu za slobodu svoje zemlje! Oprostite nama, nedostojni­ma, što vašu slavu ne umemo da nosimo i čuvamo od evropskih moljaca.

Sramotno obeležavan­je stogodišnj­ice

Velikog rata

 ??  ?? Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra
Piše: Boško Kozarski, osnivač Srpsko-ruskog obrazovnog centra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia