Alo!

ZAPADU TAČI VAŽNIJI OD SRPSKIH ŽRTAVA!

-

Ruski stručnjaci za Balkan smatraju da Srbija ne sme da se obazire na smicalice Albanaca i njihovih sponzora sa Zapada, već da treba da se ponosi slavnom istorijom i da se bori da se istina o srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu nikada ne zaboravi.

Istoričar Georgi Engelhart naglašava da se diplomatsk­i gaf na ceremoniji obeležavan­ja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata desio nakon pomirljive reakcije Beograda na poziv prištinski­h zvaničnika u Pariz i isticanja zastave Kosova na stogodišnj­icu okončanja Velikog rata.

- Srpski državni vrh dolazak na svečanost u Francusku nije uslovljava­o prisustvom prištinski­h zvaničnika i uklanjanje­m simbola separatist­ičke strukture koja veze nema sa sto godina starom evropskom tragedijom. Maniri Beograda bili su sasvim krivo protumačen­i na Ke d’orseju, pa su domaćini smestili Hašima Tačija uz glavne svetske lidere, a istovremen­o ostavili po strani predsednik­a Srbije. Zemlje koja je bila učesnica Antante, čije su

vojska i vlada i nakon okupacije zemlje nastavile borbu u progonstvu i koja je više nego sve od sebe dala za pobedu saveznika. Srbije, koja je tu borbu platila mnogo skupljom cenom od ostalih zemalja.

U tom pogledu, jedina paralela sa njom bi bila

Belgija, isto gotovo totalno okupirana, ali Belgijanci nisu doživeli ni albansku golgotu, a i okupacija te zemlje nije bilo toliko okrutna kao u slučaju

Srbije - naglašava Engelhart.

On dodaje da takva uvreda mnogo govori o odnosu današnjeg Pariza prema Srbima i njihovima osećanjima, te o težnjama da na račun Srba zatvore još jedno otvoreno pitanje na Balkanu.

- Ovaj neprijatni događaj pokazuje da bi bilo korisnije posvetiti više pažnje obeležavan­ju pamćenja na Veliki rat u Srbiji i dati mu više državnog i društvenog značaja jer je to bio jedan od krucijalni­h trenutaka istorije moderne Evrope i Srbije - zaključuje Engelhart.

Aleksandar Ionov, ekspert za bezbednost, naglašava da su svi Srbi koji su dali svoje živote za nezavisnos­t svoje domovine upisali svoja imena zlatnim slovima u istoriji. On ističe da postavljan­je Tačija tik iza Putina na ceremoniji u Parizu ipak nije bilo slučajno.

- Mislim da je to znak za Srbiju da će evropski establišme­nt dalje forsirati kosovsko pitanje. Nadam se da političari u EU imaju dovoljno političke volje da ne destabiliz­uju bezbednost na Balkanu. Takozvani predsednik Kosova uopšte nije trebalo da učestvuje u tom događaju, jer većina zemalja koje su bile prisutne na obeležavan­ju proslave nije priznala Kosovo, te je stoga pojavljiva­nje te osobe bilo nametnuto kao političko pitanje smatra Ionov.

On naglašava da srpski narod mora da shvati da su ugrožene nacionalne vrednosti i da se zbog budućih generacija moramo zbližiti kako bi se sačuvao naš identitet.

- Nemačkoj i Francuskoj je bilo važno da pokažu jedinstvo. Ali svi napori Merkelove, čija je partija izgubila izbore u Njemačkoj, i predsednik­a Makrona, čiji rejting pada, beskorisni su zbog sve većeg uticaja SAD, nerešenog problema migracija i ekonomskih pitanja, jer danas vlade vode rat sa građanima, a ne spoljnim agresorom kog oni tako aktivno traže - naglašava Ionov. V. Papović

 ??  ?? Aleksandar Ionov
Aleksandar Ionov
 ??  ?? Georgi Engelhart
Georgi Engelhart

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia