Alo!

Isidora je morala da pobedi strah od igle

-

Sanja Stokić (30), samohrana majka, koja je nedavno otkrila da joj dete boluje od dijabetesa tipa 1, priča za

„Alo!“koliko je to saznanje promenilo život nje i njene ćerke. - Sama činjenica da vam dete boluje od neizlečive bolesti veoma je strašna i teška. Isidora ima samo devet godina, ali je sve stoički podnela. Na samom početku bilo je teško, pre svega ja kao majka nisam prihvatila stanje u koje je moje dete zapalo - kaže Sanja i priseća se kako je sve počelo.

- Probudila se jednog jutra sa visokom temperatur­om i malaksaloš­ću. Odvela sam je kod lekara, gde su konstatova­li blaži virus. Dobila je antibiotik­e, koji su uspeli da joj stabilizuj­u stanje. Međutim, pospanost i malaksalos­t su i dalje bili prisutni. Sutradan smo odradili krvnu sliku, gde su nalazi pokazali da je glukoza u krvi čak 38,5 promila. Nastala je panika, a u meni velika tišina. Više ništa nisam čula, sledećeg trenutka kojeg se sećam jeste taj da smo Isidora i ja u bolnici priča ova hrabra majka. Ono što je Sanji uteralo strah u kosti jeste momenat kada su joj lekari saopštili da je Isidorino stanje veoma ozbiljno. - Naredna dva dana bila su kritična. Bubrezi su počeli da otkazuju, šećer je skakao, padao, skakao i tako ukrug. Pošto nisu uspeli da stabilizuj­u šećer, jedina opcija bila nam je doživotno bockanje insulinom. Da sve bude još gore, stvar koje se Isidora najviše plašila, jeste upravo igla - naglašava Sanja i nastavlja:

- Trebalo je dosta priče da bi shvatila da se uhvatila u koštac s ozbiljnijo­m bolešću, za koju je potrebno mnogo odricanja i discipline, i koja neće proći, kao što to biva s prehladom. Isprva, nije smela sama da se bode, kako bi merila nivo šećera u krvi, na šta su doktori odmah reagovali, dali joj iglu u njenu ručicu, i sačekali da uz njihovu pomoć, ona to odradi sama, kako bi je pripremili za ubuduće. Sada je to već deo njene svakodnevi­ce - ističe Sanja.

Takođe, osim lekara, veliku podršku pružili su im učitelji i psiholozi, uz čiju je pomoć mala Isidora postala zrelija, samostalni­ja i čvršća osoba. - Prihvatila je bolest i bila je jaka zbog mene. Radila je sve što treba, samo da na mome licu ne vidi suze. Slobodno mogu reći da je bila jača od mene - priznaje naša sagovornic­a.

Pored saznanja da joj ćerka boluje od dijabetesa, Sanja se susrela s još jednim problemom.

- Od države ne dobijamo dovoljno tračica za merenje šećera u krvi i igala za davanje insulina. U proseku, kako bismo vodili adekvatnu evidenciju o količini šećera u krvi, potrebno je na mesečnom nivou oko 200 do 220 tračica. Mi ih dobijamo svega 100. Ista stvar je i s iglama. Sve to iziskuje određenu količinu novca, što meni, kao samohranoj majci, zadaje posebne muke - završava Sanja, koja se nada će se ova situacija promeniti nabolje. J. K.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia