Alo!

Haradinaj pretnjama jača poziciju!

-

Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, tvrdi da pretnje Ramuša Haradinaja imaju nekoliko ciljeva.

- Pre svega da ojačaju njegove lične pozicije i pozicije njegove vlade na unutrašnjo­j političkoj sceni, gde se već duže vodi ogorčena borba za politički primat, zatim da isprovocir­aju nervoznu reakciju Srbije, koja bi umanjila našu pregovarač­ku snagu u osetljivom trenutku za celokupni proces rešavanja kosovskog pitanja, i, treće, dezavuisan­je EU kao posrednika u dijalogu. U Prištini su, naime, veoma ljuti zbog odbijanja EU da ukine vizni režim za stanovnike Kosova i zato Haradinaj ne samo da ignoriše oštro upozorenje EU da mora da vrati carine na robu iz Srbije i BIH na stari nivo već i najavljuje novo podizanje carina. Ovo inaćenje je jalov posao, pa će Haradinaj u jednom momentu morati da se povinuje zahtevima iz Brisela. Veoma je dobro što vlasti Srbije, a pre svega predsednik Vučić, ne nasedaju na ovakve žaoke iz Prištine, jer smo nešto slično viđali mnogo puta do sada, a posebno kada je reč o nekakvim vojnim akcijama uperenim protiv kosovskih Srba.

Siguran sam da će Srbija upozoriti zapadne partnere na ovakvo destruktiv­no ponašanje Prištine i prepustiti im da se oni pozabave Haradinaje­m i njegovim agresivnim namerama. I to će biti sasvim dovoljno. Tako će još jednom demonstrir­ati da smo apsolutno posvećeni dijalogu i postizanju kompromisa, za razliku od Prištine, koja pokazuje da je nedorasla ovako ozbiljnom procesu - kazao je on za „Alo!”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia