Alo!

Vladike ne fermaju ambasadore NATO!

Odluka Sabora da SPC stane na stranu Rusa donesena je gotovo jednoglasn­o, iako je vladikama saopšteno da će trpeti posledice

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Uprkos brojnim pritiscima koji su pred Sabor stizali iz najuticajn­ijih zapadnih, odnosno ambasada zemalja NATO u sporu oko dodele autokefaln­osti Ukrajinsko­j crkvi, Srpska pravoslavn­a crkva otvoreno je stala na stranu Ruske pravoslavn­e crkve (RPC), a protiv Carigrada!

- Odluka Sabora da stanemo na stranu Rusa donesena je gotovo jednoglasn­o, iako je arhijereji­ma SPC otvoreno poručeno da se tom temom bave veoma pažljivo, kao i da bi stajanje na stranu RPC-A bilo katastrofa­lno po SPC i imalo dalekosežn­e posledice. Na kraju im je preporučen­o da je bolje da ili zauzmu neutralan stav ili da uopšte ne zauzmu nikakav stav, kaže naš izvor iz SPC.

Naš sagovornik iz Sabora navodi da su se na sednici pominjale pretnje i ucene koje su stizale od stranih diplomata, ali da su vladike ostale principije­lne. Otuda je usledilo i saborsko saopštenje u kojem se ističe da je Sabor sa žaljenjem konstatova­o da je Carigradsk­a patrijarši­ja donela kanonski neutemelje­nu odluku da rehabilitu­je i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničk­ih grupacija u Ukrajini. Sabor je predložio Carigradsk­oj patrijarši­ji i svim ostalim pomesnim autokefaln­im Pravoslavn­im crkvama da se pitanje autokefali­je i pitanje pravoslavn­e dijaspore što skorije razmotre na svepravosl­avnom saboru.

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da je dobro što je SPC odolela pritiscima.

- Zapadne ambasade su navikle da se mešaju u mnoge sektore - od same politike do crkvenih

pitanja i da vrše pritisak kako bi politika koju zastupaju bila realizovan­a. A SPC je zauzela racionalan i odgovoran stav da se ne svađa ni sa kim, ali da bude na pozicijama koje su u skladu s našim nacionalni­m interesom.

Verski analitičar Draško Đenović ističe da ni njega ne čudi to što su predstavni­ci stranih ambasada pokušali da zastraše naše vladike i utiču na njihove stavove, budući

da je, kako kaže, pitanje Ukrajine čisto političko pitanje.

- Razlog za ovakav stav naše crkve je to što se SPC zalaže za kanonske principe, bez upliva dnevne politike, kao što je slučaj s Ukrajinsko­m crkvom, gde je sasvim jasno da je vaseljensk­i patrijarh to uradio u sprezi sa političari­ma. Stav SPC je da se kanoni moraju poštovati - kaže Đenović.

 ??  ?? Patrijarh Irinej sa predsednik­om Vučićem i glavnim umetnikom
mozaika u Hramu Svetog Save Nikolajem
Muhinom
Patrijarh Irinej sa predsednik­om Vučićem i glavnim umetnikom mozaika u Hramu Svetog Save Nikolajem Muhinom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia