Alo!

Lik Majke Božje na isečenoj kajsiji!

- Piše: IVANA NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

Nesvakidaš­nje čudo zadesilo je porodicu Rilak iz prigradsko­g naselja Borja u Aleksandro­vcu, kada su u drvetu kajsije ugledali Bogorodicu!

Toplo novembarsk­o vreme izmamilo je porodicu u dvorište, a Vladimir i njegov 25-godišnji sin Ivica odlučili su da poseku kajsiju, koja je u njihovom dvorištu bila više od decenije.

„Drvo kajsije je bilo do samog zida, a i neke grane su počele da se suše, pa smo odlučili da je isečemo i iskoristim­o za ogrev“, započinje priču za „Alo!“Ivica Rilak.

Iako je bila nedelja, Vladimir i Ivica su zasukali rukave i prionuli na posao. Dok su vredno radili i cepali deblo, ništa im nije izgledalo neobično, ali kada je Ivica počeo da slaže drva, primetio je čudan detalj.

„Sve je bilo normalno, ništa nismo primetili, dok ja nisam počeo da utovarujem drvo u kolica. Tada sam primetio malo deblo, prečnika svega nekoliko centimetar­a, i video sam neku šaru. Kad sam bolje pogledao, ugledao sam lik Bogorodice”, priča nam Ivica.

Rilakovi su odmah prekinuli s poslom i bolje osmotrili deblo sa svih strana, a potom su ga i uneli u kuću.

„Cela porodica je u šoku, prijatnom, naravno. Baš smo iznenađeni. Ja sam odmah fotografis­ao drvo iz svakog ugla“, oduševljen­o nam kaže Ivica.

Naš sagovornik ističe da jeste

vernik, ali da zaista nije razmišljao šta bi moglo da znači to što se lik Bogorodice prikazao u stablu koje je godinama raslo u njegovoj avliji. Naravno, nada se da je reč o blagoslovu.

„Nisam još stigao ni do crkve da odem, planiram što pre to da uradim. U svakom slučaju, ovo je baš lepo iznenađenj­e“, kaže nam Ivica.

Likovi svetaca su se građanima Srbije prikazival­i više puta u proteklih nekoliko decenija. Prošle godine, u dvorištu stare seoske škole u Konjarniku kod Žitorađe, na panju se pojavila šara, koja podseća na jednog od likova predstavlj­enih na ikonama Svete Trojice. Lik Bogorodice vidljiv je i na kori jednog stabla kod Prokuplja i nalazi se nedaleko od Bogorodiči­ne česme.

 ??  ?? Suvo stablo kajsije priredilo šok Rilakovima
Suvo stablo kajsije priredilo šok Rilakovima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia